Ankara bírálja a washingtoni döntést a ciszjordániai zsidó telepekről

2019. november 19. 12:22

Egyetlen ország sem áll a nemzetközi jog felett – írta Twitter-fiókján a török külügyminiszter.

2019. november 19. 12:22

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden hivatalos Twitter-fiókján kifogásolta Washingtonnak azt az állásfoglalását, amely szerint a ciszjordániai zsidó telepek építése nem ellentétes a nemzetközi joggal.

 

 

A török diplomácia vezetője bejegyzésében azt írta: egyetlen ország sem áll a nemzetközi jog felett. A nemzetközi jog szempontjából semmilyen érvénnyel nem rendelkeznek a „kész tény”-jellegű kijelentések – tette hozzá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a – palesztin önrendelkezésű területen épített – ciszjordániai zsidó telepeket. Pompeo leszögezte: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Úgy fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Elemzők a bejelentéssel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok korábban évtizedeken keresztül – az ENSZ-határozatoknak megfelelően – törvényellenesnek ítélte a zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. A szóban forgó területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, s követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja. Törökország határozott bírálója Izrael palesztinokra vonatkozó politikájának, és hosszú ideje kampányol a Gázai övezet blokádja ellen is.

A Palesztin Hatóság szerint Pompeo nyilatkozatával „az Egyesült Államok teljesen elvesztette a szavahihetőségét, és már nincs semmilyen szerepe a békefolyamatban”. Washington azt a veszélyt idézi fel, hogy „a nemzetközi jogot a dzsungel törvénye váltja fel” – írták Rámalláhban kiadott közleményükben. Hangsúlyozták: az amerikai kormányzatnak „nincs joga és felhatalmazása arra, hogy visszavonja a nemzetközileg jóváhagyott határozatokat, és arra sem, hogy törvényességgel ruházza fel az izraeli telepeket”. Az izraeli külügyminisztérium szerint ugyanakkor mostantól fogva „nincs vita a zsidó nép jogáról Izrael területére”.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!