Kétszeres büntetési tétellel sújtják Dániában azt, aki akadályozza a járványügyi intézkedéseket

2020. április 07. 19:43

Dánia szigorította büntetőtörvényét. A szigorítás értelmében minden olyan elkövető az eddigi büntetési tétel duplájával sújtható, aki a dán járványügyi intézkedések hatékonyságát csorbítja. A szabályozás elsődleges célja az egészségügyi ellátórendszer széleskörű védelme.

2020. április 07. 19:43
null

A dán bevándorlási miniszter, Inger Støjberg által benyújtott törvényjavaslat célja, hogy elejét vegye minden olyan törekvésnek, amely a koronavírus-járvány elleni intézkedések hatékonyságát csorbíthatja. „Ezeket a bűncselekményeket cinikus emberek követik el, akinek célja, hogy a maguk hasznára fordítsák a válságot. A szokásosnál is jobban meg kell ezért őket büntetni” – szól a bevándorlási miniszter indokolása.

A szigorított büntetőtörvény kétszeres büntetési tételeket helyez kilátásba különösen azon cselekmények tekintetében, amelyek az védekezéshez szükséges ellátmány (pl. védőfelszerelések) megkurtítását eredményezik, de szigorított büntetéssel kell szembenézniük azoknak is, akik csalóként nyerészkedésre, haszonszerzésre használják a kialakult vészhelyzetet.

Az április eleji módosítás a büntetőtörvényt több ponton is érinti. Ezek közül az egyik legérdekesebb a kódex 163. szakaszát érinti, amelyik az álhírterjesztés tényállásával foglalkozik. A tényállás a módosítás értelmében azzal egészül ki, hogy a büntetési tétel duplájára, azaz legfeljebb 8 hónap szabadságvesztésre emelhető, ha valaki egy, a járvánnyal összefüggésben indult eljárás kapcsán valótlan tényt közöl vagy híresztel a médiában. Az álhírt közlő emellett pénzbüntetéssel is számolhat azzal, hogy a szóban forgó médiatartalom azonnali blokkolásra kerül.

A szabályozás lehetővé teszi továbbá a külföldi elkövető kiutasítását is Dánia területéről.

„A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mindenfajta csalárd, rosszhiszemű magatartással szembeni fellépés elítélendő. Tekintettel arra, hogy egyre több visszaélés történik, a kétszeres büntetés helyénvaló” – kommentálta a szabályozást Peter Skaarup, a dán néppárt elnöke.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurcsyg
2020. október 20. 00:40
És hol maradnak a vírus jogai?
luzitanxaver
2020. október 20. 00:40
Vera Jourová aggódott már az európai értékekért?
Starlord
2020. október 20. 00:40
Ejnye, ezek a ma született dánok!...
józan paraszti ész
2020. október 20. 00:40
Azt hiszem holnap el kell mennem fülészhez, mert megsüketültem. Nem hallom amint a tömegek aggódnak a sajtószabadságért, és követelik azonnal a 7. cikkely alkalmazását a dán diktatúrával szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!