Kína és Irán került a francia követ célkeresztjébe az ENSZ-gyűlésen

2021. február 24. 15:33

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter bírálta az ujgurok intézményesített elnyomását Kínában az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt szerdán.

2021. február 24. 15:33
null

A tárcavezető elmondta, hogy olyan tanúvallomásokat és dokumentumokat kaptak a többségében muszlim vallású kisebbségnek otthont adó Hszincsiang tartományból, amelyek kiterjedt, intézményesített elnyomás és megfigyelés jelenlétét igazolják. Jean-Yves Le Drian egyúttal elmondta, hogy az Iránban bebörtönzött ügyvédnő, Naszrín Szotudeh sorsa miatt is aggódik. Emellett követelte Fariba Adelkhah francia-iráni kutató szabadon bocsátását.    

– mondta a francia külügyminiszter.    

A kutatót – aki a síita vallás és a forradalom utáni Irán történetének szakértője – 2019. június 5-én fogták el Teheránban. 2020 májusában öt év börtönre ítélték az iráni nemzetbiztonság elleni összeesküvés vádjával. A tudós az iszlám köztársaság politikai rendszere elleni propaganda terjesztése miatt korábban egy évet kapott. Adelkhah 2020. október 3-án elhagyhatta a börtönt, és azóta házi őrizetben van.    

Szotudeht 2018-ban államellenes propaganda miatt 33 év börtönbüntetésre és 148 korbácsütésre ítélték. Büntetéséből legalább tizenkét évet kell letöltenie. Azért került rács mögé, mert olyan nőket védett, akik a fejkendő kötelező viselése ellen tüntettek.    Az ügyvédnő az elmúlt időszakban egészségügyi okok miatt kétszer is elhagyhatta a börtönt: november 7-e és december 2-a, valamint január 8-a és 20-a között. Első kimenője alatt elkapta a koronavírust.    

A kínai diplomata szerint Nagy-Britannia, Németország, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és más országok rágalmazzák Kínát, beavatkozva az ország belügyeibe.

„Határozottan ellenezzük és kategorikusan elutasítjuk ezeket a próbálkozásokat” – hangsúlyozta Csen Hszü.    

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden a testületben felszólította Kínát, hogy engedélyezze Michele Bacheletnek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának a látogatását Hszicsiangban, ahol a kínai vezetés "a szélsőségesség elleni harcra hivatkozva" átnevelő táborokba küldi az ujgurokat. Azt is kérte Pekingtől, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus elveket és a jogállamiságot Hongkongban.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr Justice
2021. február 24. 17:57
Biden papa kiadta a csaholó kórusnak Kína és Oroszország napi szintű támadását minden lehetséges fórumon. Csak nehogy a kenyéradó gazdátok elfelejtsen nektek alamizsnát dobni, - veszélyes ez a demencia....
Falfirka
2021. február 24. 17:53
na az európában található afrikai ország ugat?
Armageddon
2021. február 24. 17:23
Bulvárkacsa sem tiltakozik a testvéri ujgurok elnyomása, táborokba zárása ellen. Persze szegények, muszlimokis tehát lesz@rjuk őket, és qssolunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!