Az ENSZ-főtitkár tanácsadói állást ajánlott Angela Merkelnek

2022. január 19. 09:07

A főtitkár szerint a koronavírus-járvány nagy hiányosságokat tárt fel a nemzetközi együttműködésben.

2022. január 19. 09:07
null

António Guterres ENSZ-főtitkár tanácsadói állást ajánlott Angela Merkel volt német kancellárnak a világszervezetben – közölték ENSZ-források. Erről a dpa német hírügynökség számolt be szerdán. Értesülések szerint Guterres

egy volt állam- és kormányfőkből álló magas rangú tanácsadó testület vezetésére kérte fel Merkelt.

A testület olyan közérdekű területekkel foglalkozna és tenne megoldási javaslatokat, amelyek az egész emberiség javát szolgálják. Ilyen például az ózonréteg elvékonyodása vagy olyan nemzetközileg érvényes szabályozások, mint a repülésbiztonság vagy a világkereskedelem.

A Guterres által javasolt tanácsadói testület a főtitkár januárban kezdődött második mandátumának egyik legfontosabb reformprojektje. A főtitkár szerint a koronavírus-járvány nagy hiányosságokat tárt fel a nemzetközi együttműködésben. A tanácsadó testületnek az lenne a feladata, hogy impulzusokat adjon a világkereskedelem gyakorlatának és elveinek megújításához. ENSZ-források szerint mindazonáltal csekély a valószínűsége annak, hogy Merkel elfogadja a Guterrestől levélben érkezett felkérést. A volt kancellár egyelőre nem válaszolt az ajánlatra. A 67 éves német politikus nem indult újra a szeptemberi németországi parlamenti választásokon, 16 évi kancellárság után év végén visszavonult az országos politikától.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Action Press/Pool/Christian Marquardt

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2022. január 19. 11:51
Az inast nem szabad elengedni. Olyan lelkesen szolgált.
Gonella
2022. január 19. 11:30
migrációs szakértőnek.
zalai láma
2022. január 19. 10:44
Egy mondás jut erről az eszembe! "A szar a barátját megtalálja!"
Lombi
2022. január 19. 10:32
Nagyon hiányzik oda. Nem elég még az ensz rosz döntéseiből? A mutti aztán komoly tanácsokat fog adni nekik. Aztmondta, pihenni meg olvasni akar. Jó ötlet. Ragaszkodjon hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!