A Csehországba érkezett ukrajnai romák kevesebb mint 3 százaléka rendelkezik magyar útlevéllel

2022. június 14. 07:33

A cseh rendőrség ezt hetek óta tudja, de csak most vasárnap árulták el.

2022. június 14. 07:33
null

A Telex arról ír a romea.cz tudósítása alapján, hogy május óta próbálja Magyarországra küldeni a cseh kormány azokat az ukrajnai roma menekülteket, akik ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkeznek, arra hivatkozva, ők magyar állampolgárként nem jogosultak a cseh állam segítségére. Hangsúlyozzák, hogy a sátortáborban elszállásolt, vagy pályaudvarokon rekedt menekültek cseh rendőrség által végzett állampolgársági ellenőrzése azonban azt mutatta ki, hogy a mintegy 5500 Ukrajnából érkezett roma közül mindössze 150-en rendelkeznek magyar útlevéllel is, ami kevesebb mint 3 százalék.

A cseh rendőrség csak kérdésre árulta el a valódi adatokat

Azt írják, a cseh civil szervezetekben „régóta élt a gyanú”, hogy

a cseh hatóságok a magyar–ukrán kettős állampolgárságra hivatkozva akarnak megszabadulni a nehezebben ellátható romáktól,

akiket a többségi társadalom a „normál” ukrán menekülteknél sokkal kevésbé szívélyesen fogad.

A Telex emlékeztet, hogy a cseh politikusok hetek óta előszeretettel ismételgették a vádat a roma menekültek állampolgárságáról, sőt

volt, aki azt állította, hogy Magyarországról érkező romák folyamodnak menekültstátuszért.

És bár a rendőrség ugyancsak hetek óta birtokában volt az állítást cáfoló adatoknak, ezeket csak most vasárnap árulták el a cseh köztévé kérdésére, szögezik le.

Az adatok birtokában kimondható, hogy azok a magyar ellenzéki megmondóemberek is zátonyra futottak, akik komplett vádbeszédeket építettek a hamis, lebegtetett információkra.

Nyitókép: Népviseletbe öltözött roma hagyományőrzők a roma kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a kárpátaljai Ungváron 2017. április 8-án. MTI Fotó: Nemes János

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. június 14. 10:16
Na jó, de egyáltalán nem véletlen, hogy a cigányoknak nincsen hazájuk pedig, a történelem folyamán már szinte a félvilágot bejárták.
Kriszta67
2022. június 14. 09:24
Megszívták.
Zolotarjov
2022. június 14. 09:20
Mit szól ehhez Jura Verova (vagy Vera Jurova?)
rompusz
2022. június 14. 09:10
A hígagyú Vásárhelyi Mária már megint megmondta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!