Ivan Krasztev: Jó pár kemény hónap elé néz az EU, és most már a németekre sem támaszkodhat

2022. szeptember 15. 17:07

A bolgár politológus szerint akár Moldovát és célba veheti Oroszország.

2022. szeptember 15. 17:07
null

Ivan Krasztev azt jósolja a Deutsche Wellének adott interjúban, hogy történelme legnehezebb időszaka előtt az Európai Unió, mert a háború nem fejeződik be egyhamar, és hatalmas viharokat fog okozni a pénzügyi válság, tetézve azt inflációval és az energiaárak robbanásával – írja a HVG.

Arra a kérdése, hogy Oroszország miért állítja be úgy, mintha Ukrajnában a Nyugat ellen küzdene, azt válaszolta, hogy „mert ily módon eltereli a figyelmet arról, miért öl meg olyanokat, akikkel nem sokkal ezelőtt még együtt élt, és arra sem kell válaszolnia, miként maradhatott el a várt orosz katonai fölény. Vagyis Moszkva áldozat, nem pedig agresszor, a nyugati hatalmak pedig becsapták”.

A szakértő nem tart attól, hogy Putyin atomfegyvert vet be, ellenben igen nagynak látja a veszélyt, hogy sugárzás szabadul ki az atomerőművekből. „Persze abban semmi új sincs, hogy a Kreml »kiválasztott népnek« állítja be az oroszokat, akik mindig megmentik a világot. Ám az szokatlan, hogy ez a narratíva már nem hat az orosz társadalomra. Az ugyanis már ráállt a fogyasztásra, és nem fogadja el a misszionárius önfeláldozás elméletét.”

– mondta a politológus.

Ivan Kasztrev szerint a harcok kimenetelétől függően előfordulhat, hogy a következő célpont Moldova lesz, ám Moszkva semmiképpen sem kockáztatja meg a balti államok elleni inváziót, hiszen NATO-tagokról van szó, és az már egy egészen más háború lenne.

„Az elemző kifejtette, hogy továbbra is jelentős az Ukrajnának nyújtott támogatás, de közben erősödik a feszültség az EU-ban, illetve egyes tagállamokban.”

– tette hozzá.

A politológus szerint „a társadalmak már most a fáradtság jeleit mutatják, és félő, hogy újabb tiltakozások következnek. Összeállnak a gazdasági nehézségek kárvallottjai, az oltás ellenfelei, azok, akik nem kérnek a bevándorlásból. Az elit vetélytársaival együtt jelentős követeléseket támasztanak és

Hozzátette: „a legrosszabb azonban az, hogy ezúttal Németország nem képez stabilizáló tényezőt, hiszen gazdasági nehézségekkel küzd. Azon felül elsősorban a baltiak, a lengyelek és a csehek körében megkérdőjeleződött az erkölcsi tekintélye. Más ma már a németek és a franciák megítélése az Unióban, emiatt azután csak még nehezebb kikászálódni ebből a hatalmas válságból.”

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csőgörény
2022. szeptember 15. 23:48
"Ám az szokatlan, hogy ez a narratíva már nem hat az orosz társadalomra. Az ugyanis már ráállt a fogyasztásra, és nem fogadja el a misszionárius önfeláldozás elméletét.” Biztos lehetsz benne kisfaszám, hogy az orosz nép könnyebben lemond a "fogyasztásról", mint az európai, aki évtizedek óta dőzsöl, duskál a jóba. Inkább attól kéne tartani, hogy az orosz nép rájött, hogy a nyugati jólét tőlük függ, elég csak egy gázcsapot elzárni, vagy éppen szolidárisabb országoknak eladni a kulcsfontosságú nyersanyagokat. Még a tél csak közelít, de már magatok alá piszkítottatok, az asztal alatt akartok sátorozni a hideg napokban, meg azt ajánlgatjátok a polgáraitoknak, hogy a wc csészébe tegyenek szemetes zsákot, és abba végezzék el a dolgukat, mert ha áramkimaradás miatt nem működnek majd a szennyvíz átemelők, a nyakukba folyik a szar.
elfújta az ellenszél
2022. szeptember 15. 21:11
Hi+ler fő hadműveleti célkitűzése a szovjet olajkutak megszerzése volt. Mint tudjuk ez nem sikerült, és ezen az utódai sem tudnak változtatni. Most durcásan azt mondják: nem is kell, ha adnák akkor sem akarjuk elfogadni. Ezek idióták maradnak, amíg létezik egyáltalán olyan, hogy német
Zsolt75
2022. szeptember 15. 19:39
De jó kép. Zselé, csak púzóba, keményen!
Dezsőke
2022. szeptember 15. 19:35
az eut még nem oszlatták fel? hiba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!