Moszkva államcsínyt tervezhet Moldovában, a csecsenekkel végeztetnék a piszkos munkát

2023. február 12. 09:03

Kisinyovban megerősítik a biztonsági erők jelenlétét.

2023. február 12. 09:03
null

Moszkva szerint Moldova ugyanazt a hibát készül elkövetni, amit Kijev; azzal, hogy az ország csatlakozna az Európai Unióhoz, felbőszítette az orosz medvét. Az ukrán hírszerzés információi szerint a Kreml egy államcsínyt készít elő Moldovában, a piszkos munkát pedig a csecsen katonákkal végeztetnék el – olvasható a Washington Poston.

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára szerint Oroszország államcsínyt tervez a közeljövőben Moldovában. Emiatt Kisinyov megerősíti biztonsági erőit, hogy ellensúlyozza Oroszország terveit – tette hozzá.

 

 

Oroszország tényleg azt akarja, hogy minden újra fellángoljon.

Ott egy olyan feszültségpontot teremthetnek, amelyre maximálisan oda kell figyelnünk

– fogalmazott.

Az RNBO titkára szerint a Kreml bevonhatja a moldovai puccskísérletekbe azokat a csecsen harcosokat, akiket tavaly februárban Oroszország azzal a feladattal küldött Ukrajnába, hogy likvidálják az ország vezetését.

Moldova megkapta a figyelmeztetést

Maia Sandu moldáv elnök megerősítette, hogy megkapta a figyelmeztetést Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől Moszkva lehetséges terveiről. Sandu kormánya közölte, hogy az elnök folyamatos kapcsolatban áll az európai országok állam- és kormányfőivel és más külső partnerekkel, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Február 9-én Zelenszkij az Európai Tanács előtt tartott beszédében azt mondta, hogy az ukrán hírszerzés lehallgatott egy orosz tervet, amely Moldova feletti „ellenőrzés megteremtésére” irányult, és hogy figyelmeztette erről Sandu elnököt. Zelenszkij szerint az is kiderült, „hogy ki, mikor és milyen intézkedésekkel fogja megtörni Moldova demokratikus rendjét és megalapozni az ország feletti ellenőrzését”.

 

***

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. február 13. 13:47
Betojt az ukrán vezetés, hogy nyílhat egy déli front és most rémisztgetik a közvéleményt? Ideje, hogy Lavrov ellátogasson Kisinyovba megnyugtatni a moldáv vezetést, és garanciákat ajánlani a moldáv területek szuverenitása megóvására.
masikhozzaszolo
2023. február 13. 11:39
Másokkal? Proxi? Tiszta Amerika ez a Moszkva!
Lajoss
2023. február 13. 09:54
Csodálkozik valaki?
Akitlosz
2023. február 13. 01:36
Na és mit tervez a NATO Transznyisztriában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!