Az amerikai lap megvádolta Putyinékat Prigozsin megölésével – az oroszok szerint ez ponyvaregény

2023. december 22. 14:49

Egy ellenőrzés során rejthették el a kisméretű bombát Prigozsin repülőgépébe.

2023. december 22. 14:49

A Wagner korábbi vezérének meggyilkolását két hónapig tervezték, és Vlagyimir Putyin orosz elnök legrégebbi szövetségese és bizalmasa, egy Nyikolaj Patrusev nevű volt kém hagyta jóvá – állítják nyugati hírszerzési tisztviselők és egy volt orosz hírszerző tiszt a Wall Street Journal értesülései szerint.

Hogy történt a merénylet?

Mowatt-Larssen, a CIA egykori vezető beosztottja szerint Prigozsin szabadnak tűnhetett, miközben valójában szigorúan figyelték. Augusztus elején, amikor Moszkva nagy része szabadságra ment, Patrusev a Moszkva központjában lévő irodájában utasítást adott az asszisztensének, hogy folytassa a Prigozsin eltüntetésére irányuló művelet kialakítását – mondta a volt orosz hírszerző tiszt. Putyinnak később megmutatták a terveket, és nem emelt ellene kifogást – közölték nyugati hírszerző ügynökségek.

Néhány héttel később, afrikai körútját követően Prigozsin egy moszkvai repülőtéren várakozott, amíg a biztonsági ellenőrök befejezték a repülőgép ellenőrzését. Ezalatt a késés alatt egy kis bombát helyeztek el a szárny alatt 

– mondták nyugati hírszerzési tisztviselők.

A gép délután 5 óra után indult el, és 28 ezer láb magasságot ért el. Több mint fél óra elteltével azonban a repülőgép gyorsan veszített magasságából és lezuhant Kuzhenkino falu közelében. A szemtanúk videói azt mutatják, hogy egy robbanás után a levált szárnyú repülőgép lezuhant az égből. A Kreml tagadta, hogy köze lenne Prigozsin halálához, és Putyin azt a hivatalos magyarázatot adta a repülőgép lezuhanására, hogy egy kézigránát robbant fel a fedélzeten.

Az amerikai lap szerint ebből semmi sem volt igaz. Órákkal az incidens után egy hírszerzésben részt vevő európai, aki a Kremllel egy hátsó kommunikációs csatornát tartott fenn, és látta a baleset hírét, megkérdezett egy ottani tisztviselőt, hogy mi történt.

„El kellett távolítani” – válaszolta habozás nélkül a Kreml tisztviselője.

Orosz reakció a WSJ cikkére

A Kreml pénteken azzal vádolta meg a Wall Street Journalt, hogy „ponyvaregényeket” közöl, miután az arról számolt be, hogy Jevgenyij Prigozsin zsoldosfőnök repülőgép-szerencsétlenségben bekövetkezett halálát Nyikolaj Patrusev orosz biztonsági tisztviselő rendezte meg – írta meg a Reuters.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy látta a történetet, de nem kommentálja, majd hozzátette: 

„Az utóbbi időben sajnos a Wall Street Journal nagyon szeret ponyvaregényt gyártani”.

A Kreml korábban „abszolút hazugságnak” nevezte azt a feltételezést, hogy Putyin parancsára ölték meg. Putyin októberben azt sugallta, hogy a balesetet a repülőgép belsejében felrobbant kézigránát okozta.

Nyitókép:  Sergei ILNITSKY / POOL / AFP

 

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2023. december 22. 22:55
A kágébés nem lehetett, ő nem olyan. Meg oka sem volt rá.
falcatus-2
2023. december 22. 19:04
kb. 10 nappal a merénylet után az oroszok közölték, hogy két kézigránát robbant a fedélzeten. Ezt ki kellett biztosítani. A z áldozatok testében kézigránát repeszei ott voltak. A holttestet a halottszemle után azonnal kiadták a hozzátartozóknak. Sem ők, sem a nyugati mesekönyvírók 4 hónapig hallgattak, mint szardella a fűben.. Itt a mandineren az elmúlt hónapokban kétszeri felvetettem, mi történhetett, hogy nyugaton mély hallgatásba burkolóztak és nem jutott eszükbe rákenni az oroszokra. Egyébként Prigozsin saját korábbi közlése szerint előrehaladott daganatos betegségben szenvedett már. A székházában külön orvosi labor és műtő is volt berendezve. SZabadon röpködött Fehéroroszország, Szt. Pétervár, Moszkva, Afrika útvonalakon , Moszkva nem olyan gyagyás, mint az Óperencián túli mesekönyvírók.
kőbaltás
2023. december 22. 18:40
Az egész egy nagy humbug lehet. Prigozsin ma is él,és teszi a dolgát valahol Afrikában. A halálát együtt játszották el Putyinnal.
KBA98
2023. december 22. 17:42
Amerika elmehet a bús p...ba! Egy szarkeverő népség! Szégyen, hogy ilyen elnököt még megtartanak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!