Wilders és Le Pen nélkül találkoztak a jobbos pártcsalád vezetői

2023. december 04. 10:34

Matteo Salvini vezetésével találkoztak az Identitás és Demokrácia nevű, Európai Néppárttól jobbra álló, EU-szkeptikus pártok családjának vezetői.

2023. december 04. 10:34
null

A firenzei találkozó a jövő évi európai parlamenti választás előkészítéséről szólt. Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője arról beszélt: 

„Egy másik Európára van szükség szocialisták nélkül, és ez lehetséges is”. 

Az olasz politikus azt mondta, az a céljuk, hogy az Európai Parlament harmadik erejévé váljanak az Európai Néppárt (EPP) és a szocialisták után. Az ID most a hatodik legnagyobb csoport, 62 képviselővel a 705 fős európai törvényhozásban.

Salvini szeretné megtörni a néppártiak, a szocialisták és a liberálisok évtizedek óta fennálló centrista koalícióját az Európai Parlamentben. 

Szerinte ezért össze kellene fogni a szintén Néppárttól jobbra álló, Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaláddal.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közösségi oldalán köszöntötte a találkozó résztvevőit.

A Politico beszámolója szerint a nézők az olasz Liga pártjából kerültek ki, de részt vett az eseményen a román szélsőjobbos AUR támogatóinak egy jelentős csoportja is, román zászlókat lobogtatva. Ugyanakkor George Simion, az AUR vezetője a minap épp arról beszélt, hogy az ECR-hez és nem az ID-hez csatlakozna inkább, vagyis Salvini helyett Giorgia Meloni és pártjának szövetségese lenne az európai színtéren.

Tino Chrupalla, a német AfD társelnöke a találkozón felszólalt az Oroszország elleni szankciók ellen, szerinte azok jobban sújtották Európát, mintsem Moszkvát. Chrupalla úgy látja: Ukrajna nem tudja megnyerni a háborút.

Salvini Ligája viszont támogatja az Oroszország elleni szankciókat. A Politicónak az AfD-s Gunnar Beck arról beszélt: az Oroszországgal szembeni álláspontok megoszlanak egyrészt az ID és az ECR pártcsalád között, valamint az ID-n belül is eltérő nézőpontok vannak.

Az eseményen nem vett részt az Identitás és Demokrácia több más vezető személyisége,

a hollandiai választást megnyerő Geert Wilders és a francia Marine Le Pen sem.

 

Fotó: Andreas SOLARO / AFP
 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. december 06. 09:49
Világ nacionalistái, egyesüljetek!
lájkbajnok
2023. december 04. 11:16
Orbánt ide sem hívták meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!