Trónra lépett X. Frigyes, Európa legújabb királya

2024. január 14. 16:57

Ötvenkét éven át uralkodó édesanyját, II. Margit királynőt követi a trónon.

2024. január 14. 16:57

Hivatalosan trónra lépett vasárnap X. Frigyes, Dánia új királya, aki 52 éven át uralkodó édesanyját, II. Margit királynőt követi a trónon. A 83 éves királynő újévi televíziós beszédében jelentette be lemondását és azt is, hogy idősebb fia, az 55 éves Frigyes követi őt a trónon. A dán monarchia fennállásának csaknem 900 éve alatt 

II. Margit az első uralkodó, aki önként mondott le a trónról. 

A királynő nem indokolta lemondását, de nemrégiben egy nyilatkozatában elmondta, hogy miután tavaly februárban átesett egy komoly hátműtéten, elgondolkodott a jövőjéről. Az utódlás hivatalossá vált, amikor II. Margit aláírta a lemondó nyilatkozatát az államtanácsnak a parlamentben tartott ülésén – hozta nyilvánosságra a királyi palota. Az ülésen a kormány képviselői vettek részt, valamint a királyi családból a trónról távozó királynő, az új uralkodó, Frigyes és ausztráliai születésű, 51 éves felesége, Mária, valamint legidősebb fiuk, a 18 éves Keresztély, aki mostantól az új trónörökös.   

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Wikipedia

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. január 15. 16:24
X. Frigyes. Musk nem védte le?
Uztu
2024. január 15. 09:27
Szerintem az amerikai köztársaság egy jó államforma ami alkalmazható lenne még akar egy királlyal is elnök helyett. Szerencssére nálunk is megtörténhetne, Habsburgok élnek és virulnak.
camouflage
2024. január 15. 09:00
micsoda kitüntetés halmaz ... csak nem az ukrán fronton szerezte?
Tapeino
2024. január 14. 21:01
Amúgy most miért kussolnak a honi és globális liberálnácik?? Most miért nem nyígnak, hogy "le a királyokkal!" meg " feudális csökevény!" meg hasonló állatságok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!