Nem kér Ficóból a cseh miniszterelnök

2024. március 07. 07:21

Jelzésértékű döntés – Prága lemondta a cseh-szlovák kormányülést.

2024. március 07. 07:21
Czech Prime Minister Petr Fiala Meets Visegrad Group Prime Ministers

Nyitókép: Milan Jaros/Bloomberg via Getty Images

***

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában a kormányülés után megtartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a következő hetekben és hónapokban nem kerül sor a korábban tervezett cseh-szlovák kormányközi konzultációkra – írta meg a Portfolio.

A háborús pszichózis továbbra is éket ver V4-ek közé

Ahogy korábban megírtuk, február 27-én, kedden megtörtént visegrádi csúcstalálkozóról, amin az érintett négy országnak ugyan számos kérdésben sikerült megtalálniuk a közös pontokat, az orosz-ukrán háború jól láthatóan megosztotta a V4-eket. Petr Fiala cseh miniszterelnök már a csúcstalálkozót követő sajtótájékozón is határozottan Ukrajna támogatása mellett foglalt állást. Robert Fico szlovák miniszterelnök a háborús konfliktus kirobbanása óta következetesen a béketárgyalások mihamarabbi megkezdése mellett foglalt állást. 

Bár nyíltan ez nem került kimondásra, feltehetően a fenti ellentét állhat a két ország közti közös kormányülés elhalasztása mögött. A lap szerint ugyanis a cseh fél a jelenlegi helyzetben nem tartja alkalmasnak az egyeztetést. Bár Csehország és Szlovákia kapcsolatában számos olyan téma van, amelyben érdemes lenne együttműködni, a két fél álláspontja jelenleg lényegesen különbözik a kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekben.

Meggyőződésünk, hogy ebben a pillanatban nincs szükség a két kormány együttes ülésére. Döntésünkről, hogy halasszuk el a találkozót, már tájékoztattuk a szlovák felet

– nyilatkozta Petr Fiala, cseh miniszterelnök.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­l­­­á­­­n­­y­­­o­­k­­­ ­­v­á­­­r­n­a­k­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Vasalo
2024. március 07. 12:38
Föleg a szar magyar💩💩💩 hirlap már azt is tudja, hogy Putyin vert éket a két ország közé.💩💩💩💩
2024. március 07. 11:48 Szerkesztve
A cseheknek nem nagyon kellene. mire észbekapnak német nyelvű lesz minden településtábla. Minél messzebb van valamelyik kormány a harcoktól annál harciasabb.
irmag2
2024. március 07. 11:35
Csehország és Szlovákia kapcsolatában a Beneš-dekrétumok érvényessége továbbra is biztosítja az egy húron pendülést!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!