Dalai láma 75

2010. július 06. 11:50

1935. július 6-án született Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma és a tibeti emigráns kormány vezetője, melynek székhelye az indiai Dharamszala. A tibetiek a hagyomány szerint úgy hiszik, hogy vallási vezetőjük elődei reinkarnációjaként született e világra.

2010. július 06. 11:50

Őszentsége születésnapja alkalomból világszerte tartanak ünnepségeket, maga a tibeti vallási vezető a Himalája indiai részén, ötezer híve előtt mond beszédet.
Több ezren gyűlnek össze majd a McLeod Gandzsban lévő templomnál, ahol a dalai láma lakik, mióta 1959-ben száműzték Tibetből. A vallási vezető a szokásoktól eltérően személyesen köszönti majd a születésnapjára összegyűlt ünneplőket.

Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában kulturális eseményekkel készülnek Tendzin Gyaco születésnapjára, az interneten több honlapon is összegyűjtik a neki szánt jókívánságokat. Az elmúlt 12 hónapban a dalai láma volt Franciaországban, Svájcban, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Lengyelországban, kétszer az Egyesült Államokban, Tajvanon és Japánban is. Rengeteget utazik 75 éves kora ellenére, az év felét külföldön tölti. Kína még most is szeparatistának tartja a Nobel-békedíjas vallási vezetőt, aki azonban tagadja a vádat és csupán értelmes autonómiát szeretne a kínai elnyomás alatt lévő Tibet számára.

„Minden vallás közös gyökere a végtelen együttérzés. Az ember jobbá válását, a szeretetet és mások tiszteletét hangsúlyozzák, valamint az együttérzést másokkal, szenvedésükben. Azt mondhatnánk - mivel a szeretet a vallások lényegi eleme - hogy a szeretet egyetemes vallás. Azonban a szeretet fejlesztésére, illetve az üdvözülés vagy megszabadulás elérésére alkalmazott, különböző technikák és módszerek tekintetében a hagyományok különböznek egymástól. Nem hiszem, hogy létezne csupán egyetlen filozófia vagy egyetlen vallás. Mivel oly sok különböző ember él, más és más törekvésekkel és hajlamokkal, tökéletesen rendjén való, hogy vannak különbségek az egyes vallások között. És a tény, hogy oly sokféle ösvény létezik, jól mutatja a vallás gazdagságát.”


Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!