Titkos és egyenlő

2011. július 12. 08:43

A szabad választás szabályai különbözhetnek. A lényeg az, hogy a választójog közvetlen, titkos és egyenlő legyen.

2011. július 12. 08:43
Kulcsár Anna
MNO

„[Úgy döntött] a kétharmados többséggel tavaly megválasztott Országgyűlés, hogy a következő parlamentet 386 helyett kétszáz képviselő alkossa. Ez a módosítás közmegelégedésre szolgált. Várhatóan nem fogják sajnálni a választópolgárok azt sem, ha a jövőben másodszorra esetleg már nem kell az urnákhoz járulniuk. Az egyszerűbb eljárással az utólagos alkudozások, szövetkezések kiküszöbölhetők lesznek, de csak akkor, ha a mandátumra pályázó politikai erők idejében a közvélemény elé tárják elképzelésüket.

Aki megfelelően tájékoztatja a választókat, az képes lehet a jelenleginél több ajánlószelvény összegyűjtésére is. Különösen, mivel a választókerületeket – egy alkotmánybírósági döntés nyomán – újjászervezik: 176 egyéni kerület helyet csupán nagyjából százat ír elő a tervezet. A szelvények így garantálhatják, hogy csak azok vehessenek részt a politikai küzdelemben, akik mögött tényleges támogatottság van.

A kisebb és a nagyobb pártok helyzete eleve eltérő, így nem csoda, ha mindegyik más megoldást talál előnyösebbnek. A törvény őszi beterjesztéséig még számos alkalom lesz jobbító javaslataik benyújtására. A szabad választás szabályai – a demokrácia és a jogállam keretei között – különbözhetnek. A lényeg az, hogy a választójog közvetlen, titkos és egyenlő legyen, s a maga kiszámíthatóságával segítse érvényre jutni a választói akaratot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Panzergeneral
2011. július 12. 13:51
Egy szemforgató, aljas hiszti ez, ami lemegy manapság a választójog körül. Méghogy demokratikus! Méghogy általános! Remélem egyre több felelős ember fejében fordul meg, hogy ideje visszatérni a Tisza István által preferált választási rendszerhez, mely ab ovo kizárta a lumpen elemeket! Valahol szégyen, hogy egy felelős, tájékozódni képes állampolgár szavazata egyenértékű lehet egy segilyes fehérjetömeg (hiszen embernek mégse nevezhető) homonkulusszal!
Kettes
2011. július 12. 13:09
Kulcsár Anna eevótrsnő értő és felelős cikke rámutat, hogy demokratikus népünk vezető áráje a fideszmagyar munkóspart megfelelően tájékoztat'ja a dolgozókat, és nem dől be a sékelista kispártok valamint a nemzetáruló, imperialista, unióbérenc ellenzék álnok mesterkedéseinek, mellyel a titkos, egyenlő és titkosan demokratikus, nagyondemokratikusan nagyonegyenlő új, demokratikus és egyenlő nyílt választási rendszert a magyar dolgozók választói akartából érvényre juttassa. Tya.
Diocles
2011. július 12. 10:40
tényleg röhej, h egy ilyen hír nincs kinn már rég a címlapon. mit csinálhatnak itt a szerkesztők? vagy letiltotta az LMP a hírt a mandineren?
drkovax
2011. július 12. 10:12
Tán ide illik, bár ha nem LMP-t futtató lap lenne a mandiner, már itt lenne maga a cikk is Karácsony megnyilatkozásáról: http://www.mno.hu/portal/796638 Készül a Jobbik–MSZP–LMP összefogás? 2011. július 12. 08:07 MNO - KA Az ellenzék alkotmánykorrekciós szövetsége létrehozásának elképzeléséről nyilatkozik a Népszabadság keddi számában Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!