Pax Angela

2015. február 09. 15:44

Merkel tehát békét akar, de azt akarnak-e a többiek is? A felkelők most támadásban vannak, nekik nem sürgős.

2015. február 09. 15:44
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„Merkel tehát békét akar, de azt akarnak-e a többiek is? A felkelők most támadásban vannak, nekik nem sürgős. Moszkvát a szankciók zavarják, azonban nem annyira, hogy »feladja arcát«, ez vonatkozik az amerikai fegyverszállítmányokra is. »Nem lehet annyira felfegyverezni az ukrán hadsereget, hogy Vlagyimir Putyin elrettenjen« – ismerte el Münchenben Merkel. Minden más esetben pedig a több fegyver több háborút jelent. 

A »mindenáron béke« a kijevi vezetésnek sem előnyös: Porosenko elnök és Jacenyuk kormányfő belföldi támogatottságát az oroszellenes propagandával tudja úgy-ahogy fenntartani. A Nyugat is csak addig nem néz a körmükre, amíg a háború viszontagságaira lehet hivatkozni. Viszont ez pengeélen egyensúlyozás: a katonai vereségek, az államcsőd egy pillanat alatt elsöpörheti a rezsimet. Jöhet a sokadik, ki tudja, milyen színű Majdan. Végezetül ott van az Egyesült Államok, amelynek cégei látványosan keresnek az orosz–EU szankcióháborún. Geopolitikai szinten pedig az az érdeke, hogy Oroszország és az Európai Unió egyre jobban beleragadjon az ukrajnai helyzetbe, fel se merüljön Washington elsőbbségének megkérdőjelezése – például a Brüsszellel folytatott szabad kereskedelmi tárgyalások kapcsán se.

Lehet mindezt egy nevezőre hozni? Tavaly ősszel Minszkben sok minden szépről megegyeztek, a lényeg azonban a fegyverszünet volt. Tárgyalni érdemben csak akkor lehet, ha hallgatnak a fegyverek. Azonban Minszk után sem hallgattak, mi biztosítja hát, hogy Minszk–2 után jobb lesz a helyzet? Lehet harminc kilométer helyett akár annak duplája is a demilitarizált övezet, vagy akár csak tíz centi, ha senki sem veszi figyelembe. Küldjenek békefenntartókat? De mégis milyeneket? Az orosz vagy angol akcentus kék sisak alól sem elfogadható, a németnek a régióban nincsenek túl szép hagyományai, a franciák egyedül nem vállalják be, Kína nem foglalkozik ilyesmivel, a »kicsikből« összeállított vegyes békehaderő pedig nem lenne hatékony – és valljuk meg, az egyéb »euroatlanti kötelezettségvállalás« mellett ember sincs rá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. február 10. 08:53
Az oroszoknak el kellene takarodniuk Ukrajnából,kedves Gyula...
Csigorin
2015. február 09. 17:03
Gyula, azert abban nem ertunk egyet, hogy a felkeloknek ne lenne surgos. Egy valodi, oszinte beke. Mert az o hazaikat, az o varosaikat lovik, bombazzak, meg akkor is ha pillanatnyilag jobban allnak. Nekik epp az kene, hogy Kijev hagyja oket beken, es ha de iure nem is, legalabb de facto ismerje el a fuggetlenseguket.
balbako_
2015. február 09. 16:55
Merkel idegesítően lassú játékos, de tagadhatatlanul jól csinálja. Miután látja az USA minden béketervet lesöpör egy hosszas játszmába kezdett, amiben Orbánnak is szerepe van. Az első felismerés: Ukrajna életképtelen. Ezt az EU is tudomásul vette, mert hallani sem akar a pénzeléséről. Obamának is fájna, ha csak neki kéne a csatornába dugdosni pénzt. Aztán Merkel -és az EU- kijelentette ők nem szállítanak fegyvert. Ha ezt csak az USA teszi kilóg a lóláb. (A lengyelek nem számítanak, hisz ők nem katonai potenciál). És Merket itt szövögeti csendben a hálót. Ha Putyin megkapja azt ami az övé, a Krím félszigetet és határai NATO mentességét akkor kész a béke. Ezen fáradoznak Orbánnal közösen.
Vadjoe
2015. február 09. 16:28
Szájban mindenki békepárti, még az oroszok is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!