2015 faszagyerekei a nemzetközi politikában

2015. december 25. 12:49

A világ 8 erős embere, akiktől csak úgy zengett a nemzetközi politika.

2015. december 25. 12:49
Tóth Hanna
888

Putyin

Ezt szinte magyarázni sem kell. Az évet tematizáló valamennyi válságból győztesként jött ki: legyen szó Görögországról, migránsáradatról vagy a közel-kelet összeomlásáról. Az oroszok vezetője igazi hatalmi tényezővé vált a Közel-Keleten a szíriai terrorista erők elleni harc által. Támogatottsága Európában is erősödik és még nincs vége az évnek.

Erdogan

Nem csak, hogy ismét győztessé tette az AKP-t a választásokon, de a migránsválságnak köszönhetően közelebb hozta a török vízummentességet, mint bárki gondolni merte volna.Sarkosan fogalmazva Európa biztonsága ma Erdogan kezében van. A kérdés már csak az, hogy mit is kezd a a török vezető az olyan kényes ügyekkel, mint a kurdokkal való viszony, amelyet úgy tűnik egyre kevésbé tud kezelni. Mit is kezd maga Európa majd azzal a több millió törökországi kurddal, akiknek egyre inkább tele van a hócipőjük az erdogani Törökország kurdellenes lépéseivel. Na meg a Putyin-Erdogan csörte további alakulása miatt is izgatottan várjuk azért a következő évet.

Orbán

A magyar miniszterelnöknek sikerült az, ami hosszú ideje magyar vezetőnek nem. Igaza van a Politico-nak, Orbán ma az egyik legmeghatározóbb európai politikus, akivel kapcsolatban senki sem tud közömbös maradni. Sok év után azt tapasztaljuk, hogy nem csak, hogy létezik magyar álláspont az Európát érintő kérdésekben, hanem olyan fontos pozíciót tölt be az európai, sőt még a jelentősebb nemzetközi tárgyalásokon is, hogy azt már nem lehet elvitatni. Év végére pedig odáig jutottunk, hogy a magyar miniszterelnököt idézik migránskérdésben Nyugaton, az uniós határvédelem pedig lassan megkérdőjelezhetetlen prioritássá válik. Orbán Viktornak sikerült felhelyezni minket a létező összes térképre, és mindeközben igazi megoldást nyújtani a migránsválságra.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. december 27. 16:40
Ha Putyin annyira tudná erősíteni országa gazdaságát, mint nemzetközi presztízsét, könnyebben elérhetné, amit akar.
kuc-kuc
2015. december 27. 09:20
A Fidesz lételeme a permanens korrupció! "Századvég: Amit korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája."
Medvebéla
2015. december 27. 09:03
Hannácska, valahogyan kimaradtak a nem botrányhősök. Nyilván, hogy OV belekerülhessen a csapatba. Ferenc pápa, Merkel asszony például fájóan hiányoznak.
Casus Belli
2015. december 27. 04:25
Évekkel ezelőtt ugyanígy emlegették orbánt , akkor épp tony blair és obama mellett:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!