Ankara hatalmi játszmája: zsarolás mesterfokon

2016. február 19. 08:44

A magának teremtett csapdahelyzetben Erdogan minden bizonnyal növelni fogja az unióra gyakorolt nyomást. További anyagi követeléseinek elutasítása esetén akár a határok részleges vagy teljes megnyitásával is.

2016. február 19. 08:44
Speidl Bianka
Magyar Idők

„A merénylet ugyanis a török kétfrontos harc narratíváját erősíti, amelynek megnevezett célpontjai az Iszlám Állam és a Kurd Munkapárt. Míg azonban az unióval folytatott megbeszélésein az Iszlám Állam elleni fellépést hangsúlyozza, a bombák a Kurd Védelmi Egységekre és a dzsihadistákkal harcoló kormányerőkre hullnak. Ebben a kontextusban bármely erőszakos cselekmény felhasználható annak igazolására, hogy Ankara fokozza a kurdok elleni offenzívát Törökországban és Szíriában egyaránt.

(…)

Kelet-Törökország többségében kurdok által lakott nagyvárosaiban mindeközben tavaly október óta polgárháborús állapotok uralkodnak. A Diyarbakr utcaképét ábrázoló fényképek akár Szíriában is készülhettek volna. Az Iszlám Állam elleni küzdelem ebben a kontextusban tehát nem más, mint ürügy a szíriai török beavatkozás volumenének erősítésére. Ankara igazi célpontja a szíriai kurdok Demokratikus Unió Pártja és annak fegyveres szárnya, a Népi Védelmi Egységek, amelynek katonai kiképzésében meghatározó szerepe volt Ankara első számú ellenségének, a törökországi Kurd Munkapártnak. Hasonlóan kulcsfontosságú a törökbarát milíciák pozíciójának helyreállítása és megerősítése is.

A kérdés az, hogy Erdogan rá tudja-e venni a hadsereg vezetését szárazföldi hadművelet indítására Szíriában. Az elnöki szándék ellenére a török vezérkar egyelőre megosztott a kérdésben. A török vezetést nem aggasztja, hogy egy ilyen lépés nyílt, globális következményekkel járó regionális konfliktussá mérgesítheti a helyzetet. Azonban egy bizonytalan kimenetelű és vélhetően hosszú ideig elhúzódó háború valószínűleg csökkentené a törökországi kurdok elleni hadműveletek intenzitását. A magának teremtett csapdahelyzetben Erdogan minden bizonnyal növelni fogja az unióra gyakorolt nyomást. További anyagi követeléseinek elutasítása esetén akár a határok részleges vagy teljes megnyitásával is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jairus
2016. február 19. 15:14
"Nem ők kezdték a polgárháborút és ma is csak a saját lakott területeiket védik." Free Kurdistan! - mondhatnánk. Mert sokkal többet szenvedtek és véreztek érte, sokkal jobban megérdemlik (ilyen nőbarát ország nincs még egy), és sokkal kevésbé lennének veszélyesek, mint itt ez a szomszédban (EU-ovációval) létrehozott, bűnöző -rejtegető, önmagában életképtelen, markecolós muszlim törpeállam. Koszovó.
jairus
2016. február 19. 14:03
Erdogan effendi, itt Európában úgy szokás, hogy ha valaki tagállamként felvételért kuncsorog, akkor nem próbálkozik egyszerre ugyanott zsarolással is. Igen, egyes naivak euro milliárdokat ígértek, hogy odaát tartsátok a migránsokat. Most már ők is látják, hogy nem érdemes fizetni - elteszitek a pénzt, és utána tovább szervezitek a migránstranszportot, mert abból is jön a baksis.
Aranykor
2016. február 19. 11:53
Erdogan egyedül nem tudja megnyitni a határokat. A határnak két oldala van, csak együtt tudja ezt megtenni Bulgáriával és Görögországgal és más szomszédaival. Most is nyitva van Görögország felé a határ, Bulgária felé meg zárva, de ez nem Erdogántól függ. Ő már most is nyitva tartaná. Érdekes módon éppen 3200 migráns érkezett tegnap a görög szigetekre, se több, se kevesebb... Egyre jobban kezdem megemészteni, hogy ez a civilizáció a végéhez ért. Már azon filózom, hogy milyen lesz az új.
Inhaler
2016. február 19. 11:42
Simán kinézem Erdoganból, hogy EU-s pénzből (védelmi pénzből) akarja megfínanszírozi majd a katonai lépéseit. Ehhez persze a 3 milliárd euro nem elég. Legalább kell annyi, hogy jelképesen odavágjanak valamit a menekülttáborokba, de a 80%-át felhasználhassák. És ebbe az a tragikomukus, hogy az EU-nak egyszerűen csak le kéne zárni a határait és bemutatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!