Egy katonai puccs utóélete

2016. augusztus 24. 12:42

A kormányzat mellett a kemalista ellenzék is véget akar vetni az árnyékhatalomnak, ami új nemzeti konszenzus megteremtésének lehetőségét teremti meg.

2016. augusztus 24. 12:42
Hegedűs Tamás
Magyar Idők

„A gülenista mozgalom szervezetek százait hozta létre (iskolahálózat, üzleti szövetségek, médiabirodalom), nem is leplezve azok kötődését. Ekkora számban persze nem vehettek részt a konkrét puccskísérletben. A konszolidáció célja ennél szélesebb: a mostani és a lehetséges jövőbeli államcsíny hátországának, a gülenista mozgalom intézményrendszerének a felszámolása. Kétségkívül illiberális megoldás, de egy olyan országban, ahol 1960 óta ötödször indult erőszakos hatalomátvételi kísérlet (most először eredménytelenül), ott máshol van az ingerküszöb. A kormányzat mellett a kemalista ellenzék is véget akar vetni az árnyékhatalomnak, ami új nemzeti konszenzus megteremtésének lehetőségét teremti meg.

Kevés visszhangot kap, pedig figyelemre méltó: kemalistákra még csak a gyanú árnyéka sem vetődött a puccskísérlet kapcsán. Dőreség tehát úgy beállítani az eseményeket, mintha ebben a történetben egy iszlamista kormányzat állna szemben a nyugatos, liberális elittel, pláne diktatórikus és demokratikus törekvések konfliktusát vizionálni. Ellenkezőleg: a konzervatív kormánypárt és szekuláris, kemalista ellenzéke együtt lép fel a sajátos iszlamista berendezkedést megcélzó gülenista mozgalommal szemben, ami a korábbinál is nagyobb stabilitást eredményezhet Törökországban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. augusztus 24. 16:59
Döbbenet, hogy a Pártélet egyből nyalja Erdogan seggét, ahogy a pártszékházból megjött a parancs. 26 éve nem volt ilyen ocsmányan elborult a médiaegyensúly az országban, okádni kell. Az megvan, amikor a fideszesek nem jártak be a napkeltébe? Ma már nem is hívnak ellenzékit.... Demokrácia a faszom.
Pinter68
2016. augusztus 24. 15:26
Biztos igen fasza kis "nemzeti konszenzus" lesz az, amit tízezrek bebörtönzésével, a fegyverek árnyékában teremtenek meg. Igazán árulkodó megközelítés, hogy mit is tart elfogadható eszköznek a kormánylap egyik publicistája. Ez egyre jobb!
75% adósság + olimpia. NOOORMÁLIS?!
2016. augusztus 24. 13:58
"A kormányzat mellett a kemalista ellenzék is aha, ez olyan, mintha azt írta volna, hogy "A kommunisták mellett a kisgazdák is" szóltak a MI-nek, hogy szopni kell az Erdogennyt
madarasi.abel
2016. augusztus 24. 13:33
Az öt eddigi államcsínyből az egyetlen, amit Gülenre kentek, s még ezt sem sikerült rábizonyítani. Viszont a köztörvényeseket már engedik ki a börtönből, hogy a puccsista újságírókat legyen hova bezárni, a tanárokkal, stb egyetemben :) Stabilitás, hehe. Hogy is mondta Bayer? Aha. Kutyabaszók, azok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!