Orbán és a lengyel kormány: az euroatlanti bővítés árnyoldalai

2017. augusztus 02. 18:17

A lengyel kormány elkezdett kialakítani egy illiberális államot az EU emlőin, annak a Magyarországnak a nyomdokaiba lépve, amelynek vezetőjeként Orbán Viktor számos határt átlépett.

2017. augusztus 02. 18:17
Javier Solana
El País

„Mindennek ellenére a mostani lengyel kormány valójában egy igazán »új« Európa alapelveit kéri számon – azokat, amelyeket az európai integráció öntött formába –  csak megragadta azt a pillanatot, amikor az Unió sebezhető volt, egy elévült és rövidtávú receptet használva. Ez nem véletlen, mert végül Trump úgy döntött, még azelőtt meglátogatta Lengyelországot, hogy a G20-as találkozóra utazott volna. Egy másik nyugtalanító ellentmondás az, hogy Lengyelországban manapság termékeny talajra hull a bevándorlás-ellenes retorika, és, a nosztalgia netovábbjaként megy az fantáziálás a nemzeti hanyatlásról, amit egész történelme folyamán sikerült elkerülni. Mindennek a tetejébe a lengyel kormány elkezdett kialakítani egy illiberális államot az EU emlőin, annak a Magyarországnak a nyomdokaiba lépve, amelynek vezetőjeként Orbán Viktor számos határt átlépett abbéli igyekezetében, hogy hiteltelenítse az eltérő véleményeket.

Az EU modellje olyan alapvető kompromisszumokra épül, amelyeket tisztelni kell, és ezek az alapelvek pontosan azok, amelyek miatt a volt szovjet szféra országai csatlakoztak az EU-hoz. Bár minden szociálpolitikai előrelépésnek megvan az árnyoldala, de ugyanez elmondható az olyan jelenségekről is, mint a nacionalizmus vagy a populizmus felemelkedése szerte a világon.

Ezzel  a populista hullámmal szemben az EU visszanyerheti lendületét, feltéve, hogy képes előállni egy olyan, számára legitimitást biztosító történettel, amely a mai európai társadalom szükségleteire válaszol, és amely szerencsés módon különbözik a hatvan évvel ezelőttitől. S ettől nem csak az EU, hanem Európa jövője is függ.” 

A szerző spanyol szocialista politikus, 1995 és 1999 között a NATO főtitkára, ezt követően az Európai Unió Tanácsának főtitkára, egyúttal az Unió közös kül- és biztonságpolitikájának főképviselői tisztét töltötte be két ötéves cikluson keresztül, 2009-ig.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naményi
2017. augusztus 03. 17:12
„Ez egy öreg kommunista” (O.V.) Ennyi.
1120
2017. augusztus 03. 12:25
Mindig különös érzés fog el, amikor a hullámzó latrina egy rég nem látott szardarabot emel a felszínre! :)
Alarik
2017. augusztus 03. 03:09
Elég sokáig tartott, míg Solana et. betanulta ezt a hülye panelhalmazt. Hiába na, 75 évesen már nem megy ez gyorsan. Viszont megérte az erőfeszítés, mert hiánytalanul előadta. Bravó!
NSVLiit
2017. augusztus 03. 02:06
Látom, van akinek fogalma sincs miről ír Solana kommunista? .... komolyan mondjátok? Kérdezzetek Solanáról egy kommunista spanyoltól, meglepődni fogtok... (Spanyolországban a kommunisták szívesen látják ezt a férget a börtönben) Itt egy spanyol kommunista ír a blogjában Solanáról: http://cuestionatelotodo.blogspot.hu/2009/12/javier-solana-deja-el-cargo-en-la-ue.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!