Új Egyenlőség-jel – Ki szavazzon a Momentumra?

2017. október 20. 07:18

a Momentum joggal törekedhet a politikai palettán a szociálliberális szavazók meghódítására. Leginkább a DK-nak van tőle félnivalója.

2017. október 20. 07:18
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Népszava

„Hosszú és részletes például a környezeti fejezet, a Paks2 elutasítása alapján akár az LMP majdani koalíciós partnerét is láthatnánk bennük, ha éppen nem javasolnának bizarr módon »mini atomerőműveket«. Bár a drámai hazai egyenlőtlenségekre és a társadalmi mobilitás nemzetközileg is kiemelkedő hiányára nem sok szót vesztegetnek, a szociális fejezet hosszú, részletes, és igen jó javaslatokat tartalmaz, azonban rejtve hagyja, hogy mennyi pénzt szánna erre a területre a párt. Az mindenesetre nem biztató a nyugdíjasoknak, hogy kínos módon 35 ezer forintban húzná meg a minimálnyugdíj határát, miközben a minimálbérek jövőre már nettó 91 ezer 770 forintnál tartanak. Adna egy 35 ezer forintos feltétel nélküli alapjövedelmet, ami szintén semmire sem elég. 

A foglalkoztatási fejezet kitűnő: a káros és drága közmunka helyett a nyugat-európai mintáknak megfelelően a képzésre alapozna. Szintén kitűnő és balos a kvázi háromkulcsos SZJA rendszer, illetve a kétszintű, differenciált ÁFA is, illetve a törekvés a nagyvállalatok érdemi adóztatására. Ugyanakkor nagyon hiányzik a költségvetési fejezet: mennyit költenének oktatásra, egészségügyre? Miből?

Összegezve: a Momentum joggal törekedhet a politikai palettán a szociálliberális szavazók meghódítására. Leginkább a DK-nak van tőle félnivalója, amelynek a Gyurcsány kormányzására emlékező választók a kérdéseit sem hiszik el, nem hogy a Momentumhoz igen hasonlatos programját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2017. október 21. 22:00
"Leginkább a DK-nak van tőle félnivalója," Hát vmit benézett a Pogácsa. A DK nem egy párt, akinek szavazói programok vezérelnek. A DK egy egyszemélyes SZEKTA, aminek alfája és omegája a vezető személye- hogy mit mond-AZ TÖKMINDEGY A HÍVŐKNEK. (Ha holnaptól szarevés lenne Miferink szerint a menő, akkor szarevők lennének gondolkodás nélkül)
terra
2017. október 21. 14:03
A Népszara most is megmondja a tutit. Pogácsa elftás üzenete egyértelmű: Kedves baloldali vagy bizonytalan választó! Ha annyira utálod Gyurcsányt, hogy még befogott orral sem tudsz rá szavazni, akkor se jusson eszedbe a Fideszre vagy másra szavazni, helyette ott a Momentum. Hülyeségeket beszélnek, de olyan helyesek és olyan jól jönne nekünk egy ilyen pártocska a parlamenti sakktáblán.
Mich
2017. október 20. 16:25
Inkább ez a kérdés, Pogácsa: Ki szavazzon a Libsibolsináci Katyvaszra?
Berecskereki
2017. október 20. 13:44
Úgy látszik Pogátsa Zoltán nem ismeri a valóság, főleg azt a valóságot, ami vidéken van. "a káros és drága közmunka helyett a nyugat-európai mintáknak megfelelően a képzésre alapozna." A közmunkának van értelme és értéke, csak meg kell tudni szervezni. Tessék előkeresni az árvizekről szóló cikkeket, videókor és aki nemcsak néz, hanem lát is mindjárt észreveszi, hogy milyen fontos a közterületek, utak, járdák vízlevezető árkok, átereszek karbantartása. Továbbá az önkormányzatoknak vannak saját tulajdonú területei ahol az óvoda részére zöldséget, gyümölcsöt termelhetnek. Még egy tucat ehhez hasonló lehetőségeket lehet felsorolni. „többkulcsos SZJAr” A többkulcsos SZJA bünteti a minőségileg jobb és mennyiségileg több munkavégzést, és átcsoportosítja azok számára, akik jóval az átlag alatt teljesítenek. Igazságos az, hogy akinek van jövedelme, a jövedelme után lineárisan adózzon. Ugyanakkor kapjon adókedvezményt, aki díjazás nélkül plusz cselekedet végez a társadalom javára. Ilyen a gyermeknevelés, de ide sorolnám a szülő, nagyszülő gondozást is. Aki pedig nem takarékoskodik, hanem elkölti a jövedelmét a többkulcsos adó alapján a többletjövedelméről megadózik. Itt legfeljebb a termékek és szolgáltatások adókulcsi között kellene változtatni. Az sem ártana, ha egy vagy kettő plusz adókulcsot beiktatnának. „nagyvállalatok adóztatása” Az adóztatás nem tehet különbséget kis és nagyvállalat között, mert akkor diszkriminatív. Itt is az adózásnak lineárisnak kell lenni. Ugyanakkor a megtermelt profit visszaforgatását a gazdaságba, új munkahelyek létrehozására lehet kedvezménnyel ösztönözni. A kivonást – osztalékfizetés – azonban jobban kellene adóztatni. Érdemes lenne megfontolni, hogy a technikai fejlődés, a robottechnika élőmunka szükséglet csökkenését, milyen adóval lehetne ellensúlyozni. Ilyen lehet például a termelő eszközadó. Azon is érdemes lenne elgondolkozni, hogy a társasági, vagy a nyereségtípusú adók helyett az állóeszköz értéknek és a kifizettet, béreknek lenne adója. Ezzel kikerülhető lenne a fiktív számlák elszámolása költségként, és az adó ott lenne, megfizetve ahol a nyereség keletkezik. Számomra ugyanis értelmezhetetlen, hogy egyes cégek, szolgáltatók éveken keresztül veszteségesek és mégis működnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!