Orbán kivételesen jól ismeri a magyarokat, olykor mégis évszázados beállítódásokat sért

2018. április 05. 12:26

A csaknem kizárólagos témává tett migráns-kampány választói magatartást befolyásoló ereje az idő múlásával szükségképpen elgyengült. Interjú.

2018. április 05. 12:26
Tölgyessy Péter
444

„Mi az április nyolcadikai választás tétje?

A tét roppant egyszerű: marad vagy távozik a regnáló hatalom. Lehet mellette vagy ellene voksolni. Az összes többi megfontolás kevésbé sorsdöntő, vagy sokszor egyenesen mesebeszéd. Egy ilyen választás alapvetően mindig a főhatalom betöltőjéről határoz. Orbán Viktor államszervezési gyakorlatáról és országvezető víziójáról nyolc esztendő alatt minden választópolgár alapos tapasztalatokat szerezhetett. Újabb választási diadalával a Fidesz-uralom a jól ismert utakon-módokon haladna tovább, csak még karakteresebb eltökéltséggel. Az ellenzék győzelme viszont sötétbe ugrást jelentene az egész nemzetnek.

Minden józan számítás szerint a temérdek széttartó identitást megjelenítő ellenzéki csoportosulás csupán együttesen törheti össze a fennálló uralom rendjét. Az oppozíció kádári eredetű baloldala és a nemrégen még hevesen nyugatellenes jobboldala kizárólag közösen lehet kormányképes. Magyarországon valójában sokkal bajosabb a polgári szerkezeteket ténylegesen meghonosítani, mint azt az ellenzék állítja. A pártközi dominanciaharcokat tovább élezni, valamint féktelen osztogatásba menekülni messze könnyebb. Az ellenzék hatalomra juttatásával kalandos vállalkozást indítanának el a választók, amely nem kevés kiszámíthatatlan fordulat után elvileg még boldog befejezéssel is zárulhat. Ám rút zavaros időket is hozhat, ami jó eséllyel egy másik erős kezű vezető felemelkedésével végződne.

Az év vége előtt még igencsak valószínűnek látszott a Fidesz újabb kétharmada. Az ellenzék minden korábbinál több részre hasadozott, és egyre riasztóbban merült el a pártközi ellentétek tengerében. 2014 óta sokat javult az általános gazdasági helyzet, már második esztendeje kivételes ütemben emelkedik a reálbér, az ország szerencsésebb régióiban szinte teljes a foglalkoztatottság. Csakhogy már januárban megfordulni látszott a közéleti trend. A Fidesz évek óta futó migráns-kampánya mind jobban kifáradt. A kormányzat körüli rohamos vagyonosodás középpontba állításával az ellenzék ösztönösen ráhibázott a néplelket megragadó témára. A kormányváltó vágyak a parlamenti ciklus jó részében többséget alkottak a közönségben, csakhogy a hatalom gyakorlóinak egységes tömbjével szemben sokpárti szembenállásra szakadtak.

Ám a hódmezővásárhelyi választási eredmény ismét megmutatta: ezek bármikor összeadódhatnak egyetlen hatalomváltó elszánásba. Már 1998-ban a Fidesz egyik legjobb választókerülete a vásárhelyi volt, és maradt egészen idáig, most meg hirtelen tönkreverte a hatalom emberét pártok fölöttinek mondott kihívója. Ha itt veszíthetett a Fidesz, akkor elvileg bárhol elbukhat. Ami egycsapásra a legfontosabbat, a remény hitének hajtóerejét adta az eddig, minden ellenkező állítása ellenére valójában a veresége mérséklésére játszó oppozíciónak.

Mégis, mi változott?

Először is elfáradt a Fidesz már harmadik éve futó története a magyar életet durván és közvetlenül fenyegető migráns áradatról. Ez a téma eredetileg főnyeremény volt a miniszterelnök számára. Orbán Viktor elsőként állítatott szimbolikus erejű fizikai határzárat a legújabb kori népvándorlás erejével rémisztő illegális bevándorlás elé Európában. Amivel nyomban a régi uniós elitek és a baloldali politikai korrektség-elvárások ellen lázadó pártok egyik élenjáró európai vezetőjévé emelkedhetett. Az évszázados jogállami intézményeknek a magországok polgári civilizációjában elfogadhatatlan folyamatos leépítését egyszerre összeköthette a migráció elleni határozott fellépésének népszerű ügyével. Az európai választók kétharmada, olykor háromnegyede, nálunk akár négyötöde jobbára hibásnak gondolja a régi uniós elitek bevándorlási gyakorlatát.

Orbán Viktor ezzel hamarjában megszilárdította a 2014 végén még meginogni látszó hazai és nemzetközi pozícióját. Ám három esztendő elteltével sem tudta elengedni a szinte valamennyi gondjára egy időre tökéletes megoldást hozó migránsellenes kiállást. Az évek múlásával a politikai kampányok logikájának megfelelően inkább végletekig fokozta annak állításait. Ezek rövidre zárt túlzásaiban ma már az egész földkerekséget elnyelni és maguk képére formálni készülő Soros-szervezetek szabályos összeesküvéséről beszél. Az apokaliptikus szintre emelt Fidesz migráns-kampány mélyén azonban alapvető valóságmag is áll.

A második világháború óta egyébként is a legnagyobb válságban álló nyugati társadalmakat valóban veszedelmesen tovább terhelné az ennyire idegen kultúrájú és ekkora tömegű betelepülő folyamatos befogadása. A hazai baloldali pártok aligha tudnák elhárítani az európai szolidaritásra hivatkozó uniós nyomást, és végül tudomásul vennék az országra kívülről kirótt migráns kvótákat. A Soros-szervezetek valóban a nyitott társadalmak hívei, és valóban módszeresen támogatják az egyközpontú rezsimek megbuktatását.

A csaknem kizárólagos témává tett migráns-kampány választói magatartást befolyásoló ereje azonban az idő múlásával szükségképpen elgyengült. Mára az ellenzék korrupció elleni fellépése, a kormányfő környezetének látványos gazdagodása, hatalmának kihívó fitogtatása ennél sokkal erősebb történetté emelkedett. Vagy másfél évtizede ezzel először van a hazai állampolgári hiteket jobban megmozgató téma az ellenzék oldalán. Így egyáltalán nem véletlen a hatalom hódmezővásárhelyi kudarca.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2018. április 06. 08:09
Eljött a nap, amikor Tölgyessy eget verő ostobaságokat mond. Sic transit gloria mundi.
navis praetoria
2018. április 06. 06:53
A „keleties vezérkedő hatalmasság“ típusa mellett van „nyugatias vezérkedő hatalmasság“ is, aminek parádépéldája De Gaulle - a francia államszervezési hagyományokban a római időktől kezdve ott van a cézári vonás. Franciaországban még mindig a De Gaulle-féle V. köztársasági alkotmány van érvényben és az elnök amúgy sem nélkülöz királyhoz hasonló attribútumokat. Ami pedig az állami megrendelések, pozíciók "leosztását" illeti, nem kell túl messze mennünk analógiáért: Ausztriából nagyon jól ismerjük az un. "Filzokratie"-t, Parteibuchwirtschaftot. Nem kell mindjárt bőszen keleties bőgatyázni.
navis praetoria
2018. április 06. 06:43
Itt van pl. a hamis összehasonlítás Szlovákiával. 1. 28 év növekedési különbségét tudja be - legalábbis a sugalmazás szintjén - a Fidesz 8 év alatti állítólagos korrupciójának („több mint egy nagyságrenddel magasabb a növekedéshiányból származó veszteség“). 2. A Transparency International szerint 2010 és 2017 között Szlovákia és Magyarország korrupciós indexe között átlag 2.5 százalékpontos különbség volt (mellesleg 2014 óta Magyarország látványosan javuló, Szlovákia pedig 2011 óta romló tendenciát mutatott, úgy hogy 2017-ben Magyarország 45 százalékával Szlovákia 50 százaléka áll szemben). Ez a szinte elhanyagolható különbség nem alapozhat meg „nagyságrendi növekedési különbséget“.
navis praetoria
2018. április 06. 06:39
"A tét roppant egyszerű: marad vagy távozik a regnáló hatalom." Ennél azért a tét kissé összetettebb, mint ahogy azt Tölgyessí maga is felvázolja. A képletnek van egy másik oldala is: visszatér-e vagy nem "a kádári gyökerű gazdasági- és médiaelit" magyarán az ávós-pufajkás gyökerű komprádor ellenséges elit, amely már többször bizonyította, hogy zátonyra futtatja az országot, legutóbb 2002 és 2010 közötti ámokfutása alatt. Vagy Vona és csapata lenne az a lehetséges “csoda", amit Tölgyessy fölvillant? Nyilván nem. Megtudjuk majd remélhetően a folytatásból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!