Sikerszöveg Tusnádfürdőn

2019. augusztus 05. 22:44

Amíg az ellenzék nem talál saját világképet, Orbánnak igaza lesz, mert a kérdéseket is ő teszi fel.

2019. augusztus 05. 22:44
Bauer Tamás
HVG

„Olvasom, hallom a hol indulatos, hol gúnyos reakciókat Orbán újabb tusnádfürdői fellépésére. Csupa hazugság, mondják egyesek, egy beteg ember tévképzetei, mérgelődnek mások. Nem tartom szerencsésnek ezeket a reakciókat. Akkor tudunk Orbán ellen a siker minimális esélyével harcolni, ha megértjük, hogy miért neki van jelenleg sikere. Ez a fellépés – miként a korábbiak is – egy jelenleg sikeres politika ideológiáját tartalmazza. Magunkat csapjuk be, ha egy legyintéssel vagy szidalmazással elintézzük, ahelyett, hogy komolyan elgondolkoznánk róla.

Akár tetszik, akár nem, Orbán ebben az előadásban – merthogy nem beszédet tartott Tusnádfürdőn, hanem szabadegyetemi »előadást”, és ehhez felvette a töprengő, morfondírozó tanári pózt a megszokott harcos szónoki fellépés helyett – alapjában véve igazat mondott.

Az előadás két alapvető állításra épül, és mindkét állítás igaz. Az egyik: amit ő és társai az elmúlt három évtized alatt csináltak, az számukra példátlan sikert hozott. Igaz, nem azonnal. A kilencvenes években a »függetlenség kivívásának« és az első, »liberális rendszerváltásnak«, a »szocialista tervgazdaság helyett tőkés piacgazdaság építésének« és »eközben a demokratikus jogi és politikai intézményrendszer parlamenti demokrácia felépítésének« ők – az 1998 és 2002 közötti négy évet kivéve – nem irányítói, csak az alapokat illetően egyetértő részvevői voltak. Ezt Orbán bizony elkeni az előadásban, de 1989 és 2010 között valóban így történt. (Külön kérdés, hogy miért tartotta fontosnak sajnálkozni az SZDSZ sorsán, de ezt most tegyük félre.)

Az is igaz, hogy ez az első, »liberális« rendszerváltás nem az ő ellenükre, hanem az ő részvételükkel történt (hiszen az első években még ők maguk is liberálisnak vallották magukat), azt sem kellett kudarcként, vereségként megélniük. A 2010-ben, a kétharmados választási győzelemmel kezdődött második szakasz viszont meghozta számukra a teljes sikert. Ez volt tehát az első igaz állítás Tusnádfürdőn.

A másik pedig az – mondta már korábban is, de most megismételte –, hogy az ő nagy tettük a nyugati értelemben vett liberális demokrácia felszámolása Magyarországon. Hát nem igazat mondott? És ebben itthon nem is találtak, és ma sem találnak érdemi ellenállásra, rendszerüket csak kívülről fenyegetik veszélyek. Lássuk be, ez is igaz.

Arra, hogy ezt így előadta, két tekintetben sem helyes legyinteni, vagy akár indulatosan mérgelődni. (Miközben az indulatokat persze megértem, magam is osztozom bennük.) Egyrészt azért nem helyes, mert ha szemben az olyan apologetikus érveléssel, hogy az Orbán-rendszer az igazi demokrácia, ő második rendszerváltásként írja le a maga hatalmi rendszerének felépítését, az közelebb viszi a közgondolkodást egy fontos felismeréshez. Ha egyszer 1989 és 2010 között a nyugat-európaihoz hasonló liberális demokrácia volt Magyarországon, és ennek helyébe – Orbán szerint is – másfajta rendszer lépett, akkor tisztázni kell, hogy mi is ez a másfajta rendszer. Orbán maga is felteszi ezt a kérdést, és újra azt mondja, hogy ez »illiberális állam«.

Amíg nem lesz az országban olyan ellenzéki politika, amely alapjaiban kérdőjelezi meg Orbán válaszait az általa a közgondolkodás előterébe állított kérdésekre, addig a politikai alternatívának nemigen lesz esélye. S addig Orbán önkényuralmát valóban csak kívülről fenyegeti veszély, ahogy Tusnádfürdőn mondhatta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2019. augusztus 06. 18:47
Mi a körömápolás sikeres eszköze? Reszelő? Fogó?
Biivisz
2019. augusztus 06. 14:35
"Kis János ... tanulmányában (... 2019. ...), ... arra jut, ... hogy ez a váltás már végbement, ... ennek a demokrácia válsága volt az előfeltétele, anélkül nem következett volna be ..." (Imádom a köldöknéző "értelmiségi" okostojások helyzetfelismerő sebességét.) Igen - baszkikáim - amikor ti még a gyurcsányi demokráciát ünnepeltétek és arról próbáltátok meggyőzni - leginkább - magatokat, hogy az őszödi mennyire, de mennyire volt "igazságbeszéd", addigra a komplett (kurva)ország számára nyilvánvalóvá vált, hogy a demokrácia válságba került. Nektek ehhez 10(+) év kellett !!! Ez pont olyan, mint amikor valaki - ahogy a fagy elmúltával a nem víztelenített öntözőrendszeréből orrán-száján dőlni kezd a víz - megállapítja: úgy tűnik, időközben bizonyára tél lehetett, másképp ez nem következhetett volna be. Gratula !!! Azt hiszem, ti tényleg azt kapjátok, amit érdemeltek !!!
Mich
2019. augusztus 06. 14:10
Amíg a libsiknek, bolsiknak és náciknak nincs közös világnézetük, addig a Bauerek csak hazudozhatnak, összevissza... ...utána meg elmehetnek együtt a Fenébe...!
Kup Lung
2019. augusztus 06. 14:04
A legfontosabb kérdés-ha már ideologizálunk- az hogy az illiberális állam az következésképpen egyből önkényuralmat jelent e ? ---- Kis János és Bauer is egyből IGEN-el válaszol ,sőt már önkényuralom is van. Mondják. ----- Ezzel szemben ezt nem érezni . Ha megnézzük mi folyik a franciáknál egy liberális demokráciában vagy egy orosz autokráciában államellenes reakciókra adott válaszként ,akkor az Orbán-féle illibernyák demokrácia jobbnak mondható. (a személyes utálatot nem szokás fokmérőnek megadni) ------ És hogy miért is szavaznak a Fideszre ennyien akkor könnyű belátni hogy egyetértenek azokkal az intézkedésekkel amit végrehajtottak és amiket Bauer ellenezget, sőt azt akarná hogy azokat kéne kivesézni és visszatámadni velük. De azokat valahogy jónak tartja a jó nép ! Még ellenzékiek is morgolódva a bajszuk alatt :) Éppen ezért nehéz az ellenzék helyzete. ---- De még "ideologizáljunk." Mindennek ellenére Orbán Illibernyák demokrácia elméletének bedobása a köztudatba (és igen nehézkes megmagyarázása ,finomítgatása ) és a köré font dolgait mégis hibásnak tartom. Felesleges túlideologizálni a dolgot Orbán részéről. Az intézkedéseket ugyanis lenyelték nyugaton de ezen az illiberalizmus túltolásán többet vesztünk mint nyerünk (mármint országba gondolkodva). ---- Egyrészt : nem igaz a jobboldali elemzők és sajtó beállítása hogy itt a V4 meg olaszok meg mit tudom én hogy kik még átveszik az Orbán-féle "illiberal new dealt"-t. Nem. A lengyelekkel bizonyos kérdésekben érződik az egyeztetés ,de a többi egyáltalán nem. A csehek a szlovákok vagy az olaszok átveszik ? Nem. És nem is fogják . Másrészről nyugati szövetséges is kéne mégis csak:) (hiába no ,az arányok!) Próbálnak is a németek felé valamennyit vissza steppelgetni kormányzati szinten(Balog,Gulyás megmagyarázás többszörös körökkel) de az ellenségeinknek túlzottan könnyű terep visszatámadni ezzel a túlideologizál ,nehézkesen magyarázható ,változó alakzatú illiberális demokrácia felfogással ,keresztény szabadság elmélettel fűszerezve. Ez egy teljesen liberális demokrácia felfogású országokkal és emberekkel körbevett szövetségi rendszerben nem nyerő kifelé. Még akkor sem ha sok hibája jött és jön is elő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!