Orbán repül

2023. június 20. 11:02

A hétköznapi jogérzék azt mondja, itt valami nem stimmel.

2023. június 20. 11:02
null
Simon Zoltán
Simon Zoltán
Népszava

„Illetve repülhet. No persze, nem a posztjáról. Hanem továbbra is nyugodtan használhatja a magyar állam tulajdonában és a HM vagyonkezelésében álló Airbus A319 repülőgépet – akár hivatalos, akár magánútjai során. Hivatali visszaélés ugyanis sem az ügyészség, sem a bíróság szerint nem valósul meg, még akkor sem, ha a kormányfőt szállító repülőgép 1000 kilométeres kitérőt tesz azért, hogy Orbán – és felesége – magánprogramon vehessen részt. Ahogy ez történt idén március 1-jén, amikor a kormányfő a Kairóban tett hivatalos látogatásáról nem Magyarországra utazott vissza, hanem egyórás kitérőre kényszerítve az őt szállító repülőgépet, az olaszországi Pisa városába ment, magánprogramra.

A hétköznapi jogérzék azt mondja, itt valami nem stimmel, magánútjait a miniszterelnök is fizesse maga. Így gondolhatta Hadházy Ákos is, amikor feljelentést tett az ügyben, mondván, a kis kitérő mintegy 3 milliós kárt okozott a költségvetésnek. Feljelentését azonban az ügyészség elutasította, szerintük sem hivatali visszaélés, sem hűtlen kezelés nem történt. Ám egy tavaly tavaly év végén uniós kényszerből elfogadott törvénymódosítás lehető teszi »a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények« esetében a feljelentést elutasító határozat bírósági felülbírálatát. Hadházy élt is ezzel a jogával, s a bíróság részben neki adott igazat. Osztotta ugyan az ügyészség álláspontját, hogy hivatali visszaélés nem történt – a miniszterelnököt (és feleségét) magánútjai során is megilleti a személyi védelem, s ennek technikai feltételei közé tartozhat a repülőgép biztosítása is –, ám úgy vélte, a hűtlen kezelés ügyében nem derítettek ki minden, s további nyomozásra utasított az ügyészséget.

Hadházyhoz hasonlóan nem vagyunk optimisták; az ügyészségnek »számos lehetősége van a nyomozás elszabotálására«. De már az némi reményre ad okot, ha a bíróság komolyabb munkára, sőt, magyarázkodó közlemények kiadására kényszeríti a függetlenségére oly kényes ügyészséget.”

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2023. június 20. 20:45
a népszava munkástagozatának munkása
Obsitos Technikus
2023. június 20. 20:34
"A hétköznapi jogérzék azt mondja" Vennetek kell nektek azt, vagy csak úgy osztják, mint a fagyit a proligyerekeknek 19-ben?
madar299
2023. június 20. 19:07
Megint megtaláltátok a bikát a tehenek között , csak sajna ennek a bikának is 8 tőgye volt. Bravó libernyákok , csak így tovább a lenini úton , Demeter Márta is büszke lenne rátok .
kori
2023. június 20. 17:40
Az elozo szlovak elnok / Kiska / allami repulogeppel repkedett Pozsonybol Popradra, csaladjahoz. Senki sem nyafogott emiatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!