„Embertelen körülmények között” tartják fogva a nigeri elnököt

2023. augusztus 09. 22:27

A nyugat-afrikai ország demokratikusan megválasztott államfőjét az elnöki palotában tartják fogva a feleségével és a fiával együtt július 26. óta.

2023. augusztus 09. 22:27
Reception in the main courtyard for the dinner at the Elysee Palace on the occasion of the Summit for a New Global Financial Pact. Dinner hosted by the President of the Republic and french First Lady, in honor of the Heads of State and Government and heads of international financial organizations and institutions on the sidelines of the Summit. Arrival of Mohamed Bazoum, President of Niger.

Mohamed Bazoum nigeri elnököt és a családját „kegyetlen” és „embertelen” körülmények között tartják fogva a rezidenciájukon – közölte szerdán a megbuktatott államfő pártja.

A nyugat-afrikai ország demokratikusan megválasztott államfőjét az elnöki palotában tartják fogva a feleségével és a fiával együtt július 26. óta, amikor a fellázadt elnöki gárda tagjai házi őrizetbe helyezték.

A közlés szerint a rezidencián nincsen folyó víz, áram, s a család nem jut friss élelmiszerekhez és orvosi ellátáshoz sem.

A Nigeri Párt a Demokráciáért és Szocializmusért (PNDS-Tarayya) közleményben szólított fel országos mozgósításra az elnök és hozzátartozói megmentése érdekében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt kedden Mohamed Bazoummal a legutóbbi diplomáciai erőfeszítésekről – olvasható egy közleményben, amely szerint az amerikai diplomácia feje „hangsúlyozta, hogy Bazoum elnöknek és a családjának a biztonsága elsődleges fontossággal bír”.

A nigeri junta a héten elutasította a nemzetközi közvetítései javaslatokat.

Szerdán azzal vádolta meg az egykori gyarmattartó Franciaországot, hogy destabilizálni akarja az országot és megsértette annak légterét, amit Párizs tagad. A katonai vezetés mindazonáltal szerdán Niameyben találkozott Bolu Tinubu nigériai elnök két küldöttjével – közölte egy nigériai kormányilletékes. Tinubu a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) soros vezetője is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: XOSE BOUZAS / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attila 6118
2023. augusztus 10. 04:52
Az elnöki palotában nincs víz és áram?
Kozmosz
2023. augusztus 10. 02:41
Mint már írtam, ez nem néger, hanem inkább arab, mint a Mohamed Bazoum neve is mutatja. Apropó, miért tűnt el ez a beírásom?
Szles
2023. augusztus 09. 23:18
Ki a faszt érdekel, hogy egyik néger a másikkal hogyan bánik
Tuners
2023. augusztus 09. 23:12
Nincsen folyó víz, áram, és a Wall Street Journal cikket is az ágy alól kellett megírja. Na menjetek a 3.14-be, ez a pali cikkeket publikált. Legalább is állítólag ő volt… Hőskori afrikában már darabokban lenne, szerencséje lenne ha nem az üstben 😬 Na már ezek a junták sem a régiek… 😬 Vesszen a báb, à bas la république! 😀
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!