Oroszország terjeszkedésére figyelmeztet Niger megpuccsolt elnöke

2023. augusztus 05. 07:51

Mohamed Bazoum az alkotmányos rend helyreállítását sürgette az afrikai országban, miközben Niger szomszédjai katonai beavatkozást terveznek a puccsisták ellen.

2023. augusztus 05. 07:51
null

Mint arról a Mandiner is beszámolt, a minap puccs zajlott le Nigerben. A Szahara déli peremén fekvő, hatalmas területű országban katonák egy csoportja megbuktatta Mohamed Bazoum eddigi elnököt.

A puccsnak nemzetközi hatásai is vannak, elemzők a Kelet és a Nyugat közötti fokozódó konfliktus egyik színtereként jellemezték a történteket. 

Bazoum a térségben a gyarmati korban jelen lévő franciák és más nyugati hatalmak szövetségesének számít,

Nigerben jelen van katonai bázisokkal Franciaország és az Egyesült Államok is.

Ezt is ajánljuk a témában

Komoly uránlelőhelyek is vannak az országban, amik különösen Franciaország számára fontosak. Emellett az ország eddig támaszpontul szolgált a nyugati hatalmak térségbeli dzsihadisták elleni fellépéséhez is.

A nyugat-afrikai országokban ugyanakkor sorra történnek puccsok, amik során a francia befolyással szakítani kívánó, ámde az oroszok felé nyitott erők kerülnek hatalomra. Afrika számos további országában pedig Kína fokozza a jelenlétét évtizedek óta.

Az új nigeri junta bejelentette, hogy megszakítja bilaterális kapcsolatait Franciaországgal.

Mohamed Bazoum most a Washington Postban közölt véleménycikket nézeteiről. Azt írta, túszként fogva tartva írta ezt a cikkét. Figyelmeztette az Egyesült Államokat és az egész nemzetközi közösséget, hogy állítsák helyre az alkotmányos rendet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 

az egész régió további orosz befolyás alá kerülhet a Wagner magánhadseregen keresztül, 

amely már több környékbeli országban jelen van.

Több nyugati afrikai ország ugyanakkor katonai beavatkozáson gondolkodik a nigeri puccsistákkal szemben, amire bejelentések szerint már haditervek is születtek. Már most szankciókat rendeltek el a nigeri vezetéssel szemben, és azt követelik, hogy a hétvégéig engedjék vissza a hatalomba az államfőt, különben katonai beavatkozással szembesülhetnek.

A puccs ellen számos ország és nemzetközi szervezet vezetője is felemelte a szavát. Megszólalt Orbán Viktor is. „Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a Niger demokratikusan megválasztott elnöke elleni államcsínykísérlet” – fogalmazott a magyar miniszterelnök a Twitter-oldalán. „Kiállunk Niger elnöke mellett” – tette hozzá Orbán.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Bazoum nigeri elnök 2022-ben (BERTRAND GUAY / AFP)

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. augusztus 05. 20:32
Ha az oroszokat vádolják beavatkozással, akkor 20. 21. századi tapasztalat, hogy az amcsik voltak. Újabb CIA fricska a franciáknak, Macronnak az óceán túlpartjáról-
Ma is bukik a Zorbán...
2023. augusztus 05. 16:39
Bár a bolsevisták egyrészt pozíciót veszítenek, másrészt viszont kapóra jöm nekik az erőszakolt, illegális migráltatás növekedése miatt.
letsgobrandon-2
2023. augusztus 05. 11:55
Niger szomszédjai katonai beavatkozást terveznek a puccsisták ellen. akkor lesz munkája a wagnernek
Majdmegmondom
2023. augusztus 05. 11:43
Hmmm, nem mindegy nekik, hogy ki nyúlja le az ásványkinceiket? Ezt a franciák finanszírozzák, azt az oroszok, a többit meg a demokrácia szállító amerikaiak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!