Orbán: Európa egyre gyengül

2012. március 05. 09:17

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban terjedelmes interjú jelent meg Orbán Viktorral, amelyben a tradicionális értékek fontosságát hangsúlyozta Európa jövőjének érdekében. A magyar miniszterelnök szerint a karakter nélküli nemzetek nem tudják naggyá tenni a kontinenst.

2012. március 05. 09:17

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadásában terjedelmes interjú jelent meg Orbán Viktorral. A miniszterelnök kifejtette, egyre gyengébbnek látja Európát, amely a korábbiakhoz képest veszít a jelentőségéből, hiszen csökken a részesedése a világkereskedelemben és a világtermelésben. Kijelentette: a vitakultúra és a politikai korrektség érdekében nem beszélünk azokról a dolgokról, amelyek ahhoz szükségesek, hogy meghatározó civilizáció tudjunk maradni. Orbán szerint a világ nem abba az irányba halad, miszerint a vallásosságból áttérnénk a szekularizációba, a hagyományos családmodellből a sokféle családmodellben, a nemzetektől pedig az internacionalizmus és az integráció irányába. Kiemelte, az Alaptörvényben is kifejezésre juttatták, hogy harcolnak mindaz ellen, ami a múltba mutat. A nemzeti érzés kapcsán a kormányfő példának hozta fel Nicolas Sarkozy francia államfő fellépéseit vagy a nemzetközi futballjátékokon megjelenő német zászlók tömegét és a lengyelek erős szerepfelfogását, amely az európai döntéshozatalban megkerülhetetlenné teszi őket. Leszögezte: ahol akarat van, ott van energia is. Orbán nyomatékosította: nem akarja, hogy Brüsszelben vagy máshol úgy reagáljanak erre, veszélyt jelentene az integrációra.

A miniszterelnök véleménye szerint karakter és ambíció nélküli nemzetek nem lesznek képesek naggyá tenni Európát. Megállapította azt is, hogy az az európai szellemiség forrása, hogy Isten mindnyájunkat a saját képére formált, és nem semmisíthetjük meg egymást. Az Európai Bizottság által kritizált törvények kapcsán hangsúlyozta, hogy a németeknek s a franciáknak nálunk is több nézeteltérése van a bizottsággal. Szerinte ezek a viták hozzátartoznak az Európai Unió hétköznapjaihoz. Hangsúlyozta, őt, a magyar kormányt és az Európai Parlamentet közvetlenül választották, de a bizottságot nem. Orbán az interjúban felidézte, hogy 2010-ben Magyarországon összeomlott a baloldal, a liberálisok kiestek a Parlamentből és kifejtette, a nemzetközi baloldal most megpróbálja a magyar baloldalt újra felépíteni.

 

A végrehajtott strukturális reformokkal kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte, sokkal jobban állnak, mint azt gondolta volna. A tömegdemonstrációk szerinte a jobboldal gyűléseihez képest csak „klubrendezvények”. A hazai baloldal nyolc éves kormányzásával a vesztébe rohant, ám újra feltámadhatnak hamvaikból – fogalmazott Orbán. Megjegyezte, a szocialisták felett a nagytőke rendelkezik, az állam pedig a nagytőke markában volt. A kormányfő szerint a szociális juttatásokkal olyan tömeget alkottak, amelyet az állam tartott ki; 2010-ben többen éltek szociális segélyből, mint munkából. Orbán úgy véli, a német gazdasági teljesítmény Magyarország reménysége. A német dominanciáról kapcsán megjegyezte, ebben a németek nagyon elővigyázatosak: Németország mindig is túl kicsi volt ahhoz, hogy Európát uralja, ahhoz viszont túl nagy, hogy mások amiatt aggódjanak, erre törekszik. Ha Németország jó célokra használja az erejét, akkor együtt kell működnünk vele – mondta. Bevallása szerint a miniszterelnök a régebbi német politikus-generációtól sokat tanult: megemlítette Otto Graf Lambsdorffot, a Liberális Internacionálé egykori elnökét, és Helmut Kohl volt kancellárt is. Orbán Viktor csodálatosnak nevezte azt, ahogy a magyarok a külföldi támadásokra reagáltak. A kormányfő űgy véli, a nemzetnek is van méltósága – idézte a FAZ-ban megjelent interjút a Médianéző.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunor N.
2012. március 05. 12:42
Ez az igazi Európa Parlament. Undorító! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=p23OBQNvJuc
novara
2012. március 05. 12:31
"megemlítette Otto Graf Lambsdorffot, a Liberális Internacionálé egykori elnökét, és Helmut Kohl volt kancellárt is." Kohl-tól vajon mit tanult? Horn megvásárlását,esetleg pártfinanszirozási trükköket? A németnek beszél méltóságról,akinek az ottani bérek töredékéért végzünk bérmunkát? Na,f@sz@,meg fülkeforradalom...
jag3
2012. március 05. 12:27
"Orbán: Európa egyre gyengül" Európának van még miből gyengülnie. Magyarország, ha a betont nem számitjuk, csont és bőr.
füst
2012. március 05. 12:20
Orbán (nagyon helyesen) megpróbálja megjeleníteni a magyar elképzeléseket külföldön is, hogy szövetségeseket (de lagalábbis semleges hatalmakat) találjon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!