Alig van már valaki a röszkei határnál

2015. szeptember 17. 20:02

Kiürült Röszkénél a határ szerb oldala: ahol tegnap még háromezer migráns várta, hogy átkelhessen, ma csak tizedannyian vannak. A többség más utat választott magának a Nyugat-Európába való eljutásra.

2015. szeptember 17. 20:02

Tanácstalanság, csendes tiltakozás, pakolás és útra kelés jellemezte a csütörtöki napot a röszkei határátkelő szerb oldalán, amely estére szinte teljesen kiürült. Az MTI tudósítójának becslése szerint körülbelül 300 migráns tartózkodhat még a helyszínen.

Háromezer helyett tucatnyian

Az M5-ös autópályán fekvő átkelő teljesen kihalt volt, és csupán egy tucatnyian voltak még a két, az autópályán fekvő új és a régi határátkelőhely közötti füves területen, ahol az előző éjszakát még körülbelül háromezren töltötték.

Jól látszik ez az MTI által közölt drónfelvételen is:

Azok a migránsok, akik még nem indultak el, hogy más útirányt keressen az Európai Unióba, a régi határátkelőhelynél gyűltek össze. Délután 20-50 fős csoportok ülősztrájkot tartottak, majd emberi jogi aktivisták felhívására »Nyissátok ki a kapukat«, »Szabadság«, »Testvériség, egység« és »Köszönjük, Szerbia« felkiáltásokkal követelték, hogy engedjék be őket Magyarországra.

Jött egy politikus is szerepelni

Az aktivisták próbálkozásai akkor értek véget, amikor megérkezett Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter, aki a szerb hatóságok eddig tanúsított magatartását méltatta.

Kiemelte, hogy Szerbia továbbra is tartja magát a nemzetközi elvárásokhoz és konvenciókhoz, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a migránsoknak továbbra is elfogadható körülményeket biztosítson. A politikus távozása után az addig a határkaputól, illetve a migránsok által szerdán megostromolt kapu helyett állított gyorstelepítésű drótakadálytól alig 20 méterre álló szerb rendőrsorfal is feloszlott, és csak néhány szerb rendőr maradt a helyszínen.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krotak
2015. szeptember 17. 21:28
A gatyánk is rámegy a kerítésekre. A Horvátországba betörő migránsok valami furcsa okból nem Szlovénián, hanem Dél-Magyarországon át akarnak Ausztriába jutni.
tango47
2015. szeptember 17. 20:58
A maradék még feltakaríthatná a maguk után hagyott disznóólat, aztán mehetnek Horvátországba.
magnamater
2015. szeptember 17. 20:56
Lám, mégis hasznos a kerítés!
illiberator
2015. szeptember 17. 20:53
A kerítés, a rendőrség és a katonaság kiállta a próbát! Nagy köszönet érte!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!