Tölgyessy Péter: Márki-Zay szövegeiből megítélhetetlen, hogy van-e valóban kormányzati alkalmassága

2021. október 19. 09:55

„Annál szörnyűbb nincs, mikor valaki győz, és utána nem tudja kormányozni az országot” – utalt a hódmezővásárhelyi polgármesterre az SZDSZ egykori elnöke.

2021. október 19. 09:55
null

Tölgyessy Péter volt a Partizán értékelő műsorának vendége. Az egykori SZDSZ-elnök elmondta véleményét a feles többségű alkotmányozásról, az ellenzékről és a korrupcióról is.

„A Fidesz megtartotta a szabályokat”

„Azt mondják, amit az ellenzéki szavazók hallani akarnak” – jelentette ki az Alaptörvény egyszerű többséggel történő megváltoztatásának tervére, amelyben gyakorlatilag konszenzus mutatkozik a baloldalon belül az utóbbi időszakban.

Szerinte a baloldali szavazók azt akarják hallani a vezetőiktől, hogy „eltüntetjük a Fideszt örökre” „A baloldalon egyébként mindig ezt gondolták, szegény Antall Józseffel kapcsolatban is, meg Orbán Viktorral kapcsolatban is már néhányszor – de még soha nem jött össze” – mondta Tölgyessy.

Az egykori politikus ezután hosszú fejtegetésbe kezdett, melynek lényege, hogy az új alkotmányokat általában nem a ancien regime, azaz a múlt rendszer utolsó parlamentje fogadja el őket. Ez egy magyar specialitás – utalt itt 1848-ra és 1989-re – amely szerinte egyáltalán nem illik bele a világtrendekbe: Amerikában és Németországban összeomlás után került sor az új közjogi berendezkedés létrehozására.

„Magyarországon harminc éve polarizáció zajlik, azt lehet mondani, hogy egy modern polgárháború” – folytatta, hozzátéve hogy

a XXI. század eszközei a karaktergyilkosságok, ma ugyanis már nem zárnak börtönbe politikai ellenfeleket.

„Ebben a helyzetben, ha az egyik fél egy hajszállal többet szerez és átlép minden szabályon, – a Fidesz megtartotta a szabályokat – az könnyen katasztrófához vezethet” – mondta Tölgyessy, aki elmondta: Ferenc Józsefet temetését követően – aki most is ott fekszik, ahová végső nyugalomra helyezték – 11 rendszerváltás történt az országban, ami egy beteg társadalomra utal szerinte.

Kell az egyensúly

„Ha végignézem az ellenzék mondanivalóját, 80 százaléka nem megvalósítható: vagy nem szabad megcsinálni, vagy nem lehet, mert nincs hozzá forrás” – jegyezte meg. Tölgyessy kitért Márki-Zayra is: szerinte Márki-Zay ügyesen játszott az ellenzékiek vágyaival, de a politika nem csak erről, hanem a kormányzásról is szól.

Tölgyessy elmondta: Napóleon Szent Ilona szigetén arra jutott, hogy a sikeres politikához egyforma erősnek kell lennie a politikusban az akaratnak, a hitnek, az önbizalomnak, az cselekvőképességnek és az ítélőképességnek. Hogyha a kettő nem egyforma, akkor vagy cselekvésképtelen lesz az illető, – mint Karácsony Gergely –  vagy olyan akciókba fog belekezdeni, hogy beleáll fejjel a falba – fejtegette Tölgyessy, aki szerint aki valóságismeret nélküli lépésekbe kezd bele, nagyon nagy bajt goz magára, és a politikai közösségére is. „Márki-Zayról nem tudjuk, hogy kicsoda. Nincs igazán múltja. Politikai előtörténet nélküli megmentők jöttek most elő: ilyen volt Trump és a Sziriza is” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Márki-Zay szövegeiből „megítélhetetlen, hogy van-e valóban kormányzati alkalmassága”. Tölgyessy azt is elmondta Márki-Zayról: szerinte téves az a feltevés, hogy a közös miniszterelnök-jelölt majd hozza a „csalódott fideszeseket” – mert ilyenek nincsenek tömegében.

 

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bandee1
2021. október 19. 16:00
MZP egy cigány. Cigányra nem szavazunk!
Akitlosz
2021. október 19. 15:54
Na és ki talált ki olyan politikai rendszert, ahol kormányzati tapasztalatok nélkül akárki lehet kormányfő, a parlament teljes mértékben a saját hatáskörében bárkit kinevezehet miniszterelnöknek? Rómában konzul jelöltek csakis preatori rangúak lehettek. Miközben preator csakis aedilisből lehetett. Na de aedilis csakis quaestorból lehetett. Így aztán senki sem lehetett konzul jelölt sem anélkül, hogy végigjárta volna a közigazgatási, politikai ranglétrát, azaz biztosan megvolt a kellő tapasztalata minden jelöltnek. Annyira odavannak még ma is egyesek a római jogért. Akkor miért nem tanulnak belőle? Rómában még a legeslegtehetségesebb esetében sem volt kivétel. Julius Caesar 18 éves - beáll a hadseregbe 20 éves - rendkívüli katonai hősiességéért megkapja a legmagasabb római katonai kitüntetést, - corona civica - ezzel szenátorrá válik. 22 éves - tribunus = ezredes 31 éves - quaestor 35 éves - aedilis (37 éves - pontifex maximus = ez egyházi főpapi rang, politikai karrierhez nem szükséges, de ebből lett a naptár) 38 éves - praetor 41 éves - consul = ez ugye a miniszterelnöki szint 42 éves - proconsul 52 éves - dictator 54 éves - divus Iulius - élő isten, ekkor már halott ember Ráadásul a miniszterelnökből, azaz konzulból mindig kettő volt egyszerre, vétó joggal, így egyet kellett érteniük, akármit is akartak. Ha a szamárlétra végigjárása után, kellő tapasztalattal felvértezve sem váltak be vezetőnek, akkor na bumm, 1 évet rossz miniszterelnök alatt is ki lehet bírni. Mert a konzulok megbízatása csakis egyetlen évre szólt. S aki egyszer már konzul volt ő utána 10 évig nem lehetett újra konzul. Ez a rendszer kizárta, hogy alkalmatlanok kerüljenek az ország élére. Persze a korrupció már akkor is fel volt találva, minden rendszert meg lehet hekkelni. Úgyhogy teljes mértékben a magyar parlament felelőssége ez a mai elcseszett politikai rendszer-
Onurisz
2021. október 19. 15:48
Ezek fajsúlyos gondolatok, csak a 11 rendszerváltást nem értem (amely, ha jól sejtem, eredetileg Gyurgyák gondolata), mert akárhogy számolom, nem jön ki. Ráadásul a legtöbbért nem okolható és nem felelős a "beteg társadalom", mert nem kérdezték meg róla. Talán azt biztosra vehetjük, hogy 56-ban és 89-ben a többség támogatta a rendszerváltozást, alighanem 18-ban is, bár akkor valóban nagyon magas láza volt a magyar társadalomnak. 45-ben is, de nem úgy. 89 óta én nem érzékelek rendszerváltást, csak politikai változásokat, a kezdeti hektikusság pedig demokratikus tanulási folyamatnak tekinthető.
Aerion
2021. október 19. 15:25
Kevés ember gyűlölte úgy a fideszt, mint a tölgyesi, nem csöpögött, belőle valósággal Niagara-szerűen dőlt a gyűlölet, olyannyira, hogy a korábban józan eszéről messze földön híres szadesznáci nem volt több, mint egy hibbant majom, ami a saját szájába vizel. Még 2018-ban is. Úgy tűnik, az elmúlt egypár év kibillentette ebből a szánalmas helyzetből és egykori józan eszének egy része mégis visszatért. Már nem vizel a szájába, és majomszerű kinézete is kezd ismét emberré válni. A fideszt persze gyűlöli, de hát, ez egy szabad ország, itt szabad gyűlölni. Amit nem szabad, abban meg egyetértek vele: a játékszabályokat megszegni. Ugyanis ha valaki ezt teszi, azzal új helyzetet teremt és az új helyzetben új játékszabályok lesznek érvényesek. Ezt a veszettek is tudják, de ők úgy kalkulálnak, majd a nyugati elvtársi segítéggel sikeresen úrrá lesznek a helyzeten, azaz szabadon és gond nélkül lederálhatnak minket, magyarokat, a saját hazánkban. Ez nem így lesz. Ez fordítva lesz. Könnyek, harag és indulat nélkül. Könyörületmentesen. Ezt látja a kiugrott szadeszes, fideszárva gyűlöletmester. Helyesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!