Új vezérigazgatója van a paksi atomerőműnek

2023. január 13. 22:55

Horváth Péter János az energetikai ágazat számos állami és vállalati szereplőjénél dolgozott már.

2023. január 13. 22:55
null

Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) eddigi elnöke az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójaként felel majd az előkészületben lévő üzemidő-hosszabbítás sikeres végrehajtásáért. Hivatali utóda 2023. január 16-tól Juhász Edit lesz. A MEKH a drasztikusan megváltozott nemzetközi energiakörnyezetben is a hazai ellátás biztonságának, a magyar fogyasztók védelmének szolgálatában működik tovább – tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium az MTI-t pénteken.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal éléről 2023. január 15-i hatállyal távozik az önálló szabályozó szerv jelenlegi elnöke. Horváth Péter János az energetikai ágazat számos állami és vállalati szereplőjénél dolgozott, előzőleg 2010 és 2013 között, majd 2020 nyara óta vezette a hivatalt. Munkáját az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójaként folytatja. Elsődleges feladata itt

a hazai áramellátásban meghatározó, Magyarország energiafüggetlenedésében nélkülözhetetlen létesítmény

működőképességének tartós megőrzése, a meglévő blokkok tervezett üzemidő-hosszabbításának előkészítése lesz.

A MEKH új elnöke, Juhász Edit több évtizedes közigazgatási tapasztalattal rendelkezik, jelentős szerepet vállalt többek között az energiahatékonysági irányelv átültetésében. 2016-tól helyettes államtitkárként felelt a nemzeti közműszolgáltatás szabályozási ügyeiért, 2018-tól pedig államtitkárként vett részt az állami tulajdonú energetikai, hulladékgazdálkodási és víziközmű szolgáltató vállalatok irányításában. Pályafutását 2021 őszétől az MVM Energetika Zrt. jogi, vállalatirányítási és koordinációs vezérigazgató-helyettesként, igazgatósági tagként, az EON Hungária Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként folytatta. A nemzeti energetikai nagyvállalat tevékenységét az MVM új vezérigazgatójának folyamatban lévő kinevezéséig Fazekas László gazdasági vezérigazgató-helyettes irányítja.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jelenlegi vezérigazgatójának szaktudására

új szerepkörökben számít a kormány és a vállalatcsoport. Pekárik Géza több mint három évtizedet töltött az atomerőműben főként műszaki területeken, öt éve volt a cég első embere. Széles körű tapasztalatait e területen maradva miniszteri tanácsadóként és az MVM kötelékében is hasznosíthatja a jövőben. Az Energiaügyi Minisztérium köszöni Horváth Péter János és Pekárik Géza eddigi posztjaikon elvégzett, áldozatos és eredményes munkáját. A tárca szoros és kiegyensúlyozott együttműködésre törekszik a MEKH új elnökével is. Az önálló minisztérium, a hivatal és a vállalatok közös tevékenységének fókuszában változatlanul a biztonságos, megfizethető ellátás feltételeinek megteremtése áll.

(MTI)

Nyitókép: Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszél az október 8-ai Erőművek Éjszakája rendezvényről az MEKH budapesti székházában 2021. szeptember 20-án. Országszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt az erőművek és a fűtőművek az idei Erőművek Éjszakáján.MTI/Bruzák Noémi

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. január 14. 09:56
Mikor Südit leváltották, akkor mondta, már mikor kinevezték atombiztosnak tudta, hogy le fogják váltani.
Coupdetat
2023. január 14. 09:04
„történelmi szinten vannak a magyar pénzügyi tartalékok” (csuti Pufi Lufi) Akkor miért kértünk a ruszkiktól fizetési haladékot az olajra, gázra ?
Coupdetat
2023. január 14. 08:57
Az Európai Bizottság 4,11 milliárd eurót (mintegy 1652 milliárd forintot) folyósított nyolc kedvezményezett ország, köztük Magyarország energiarendszereinek korszerűsítéséhez, az energetikai ipar, a feldolgozóipar, a közlekedés és a mezőgazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentéséhez, valamint az energiahatékonyság javításához – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán. Az uniós bizottság közleménye szerint 61 beruházás részesül a támogatásban, Horvátország 119,8 millió euró, Csehország 1,34 milliárd euró, Észtország 62,4 millió euró, Magyarország 74,3 millió euró, Litvánia 85 millió euró, Lengyelország 643,2 millió euró, Románia 1,39 milliárd euró és Szlovákia 399,5 millió euró finanszírozáshoz jut. Na ki kapta a legkevesebbet ? A csuti Pufi Lufi biztos kiharcolta ... :)))))))))
Bajamar
2023. január 14. 08:22
Ez a faszi Németh Lászlóné embere. Kell még valamit mondanom Ildikó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!