Bírósági abszurd: szembeszállt az orvoscsalókkal, nem hiszi el, mi lett a „jutalma”

2024. február 26. 05:27

Miközben Szombathelyen épp most ítélték el súlyos börtönévekre egy csaló bűnbanda tagjait, egy fővárosi ügy meglepő véget ért.

2024. február 26. 05:27
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Bár egy ideig úgy tűnt, hogy sikerül leszámolni a termékbemutatós csalásokkal, az utóbbi években újra erőre kaptak az elsősorban az idősek megkárosítására szakosodott bűnszervezetek.

A módszer gyakorlatilag ugyanaz: az időseket telefonon invitálják egy ingyenes egészségügyi állapotfelmérésre, amelyen – nem meglepő módon – súlyos vagy akár halálos betegségeket állapítanak meg náluk. Az érintettek persze kétségbeesnek, ekkor pedig jöhet a második lépés: a cég által forgalmazott „gyógyászati eszközökkel” meg lehet gyógyulni, életben lehet maradni. Persze ezek a mindenféle, soha be nem vizsgált kütyük több százezer forintba kerülnek és általában nem is elég belőlük egy fajta. 

A csőbe húzott és kétségbeesett áldozatok persze fizetnek, hiszen ki ne féltené az életét, az egészségét. 

Az eszközök persze semmire nem jók, legfőképpen gyógyításra nem.

Szombathelyen nem úszták meg a „professzorok"

Egy erre a módszerre szakosod az a bűnbanda is, amelynek tagjait a múlt héten jogerősen is súlyos börtönévekre ítélte a Szombathelyi Törvényszék.

A Járási Ügyészség eredetileg 52 vádlottal szemben emelt vádat. Az elsőfokú eljárásban 13 vádlott tett bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást, rájuk a bíróság az ügyet elkülönítette és jogerős, bűnösségüket megállapító ítéletet hozott.

Végül másodfokon a Szombathelyi Törvényszék 34 vádlott felett mondott ítéletet a bűnszervezetben elkövetett, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

A bíróság az orvosi végzettséggel nem rendelkező, de egymást orvosnak, „professzornak" tituláló elkövetők közül tizennégy vádlottat ítélt végrehajtandó szabadságvesztésre. Az elsőrendű vádlottra 6 év fegyházbüntetést és 25 millió forint pénzbüntetést szabott ki, társai ennél rövidebb időtartamú szabadságvesztést és arányosan kevesebb pénzbüntetést kaptak. 

A szabadságvesztésre ítélt elkövetők összesen csaknem 42 év börtönt kaptak.

A bíróság arra is rámutatott, hogy az elkövetők doktor, azaz Dr. megjelölést használtak neveik előtt, „holott ezen cím nem azonos a rendes doktorátussal, nem is kellenek hozzá sok éves egyetemi tanulmányok, gyakorlatilag semmilyen tudás sem, csak pénz.”

A bolt a Lónyay utcában, ahol a csodakütyüket be lehetett szerezni.  Forrás: wellnesseszkozok.hu

Sokmillós autók, reklamáló nyugdíjasok

Egy ilyen társasággal vette fel a harcot a fővárosban, a Lónyay utca egyik bérházában Szűcs Attila, aki a földszintre beköltöző, egészség- vagy közérzetjavító központ embereivel akasztott tengelyt.

2017 januárjában megnyíló egészségközpont homlokzatát úgy alakították ki, mintha egy orvosi rendelő lenne, mindent átfestettek fehérre. 
Szűcs Attila elmondása szerint már az elején konfliktus alakult ki, ugyanis a földszinti üzlethelyiséget megszerző ingatlanfejlesztő cég (Nexhud Kft.) emberei luxusautóikkal elfoglalták a lakók parkolóhelyeit, engedély nélkül felszereltek több tucat klímát, a bérlő cég (Wellness Eszközök Üzlet Kft.) alkalmazottai pedig, akik körülbelül hatvan voltak, csoportokban rajzottak ki az udvarra, az utcára. Aztán feltűnt, hogy napról napra jönnek idősek reklamálni a bolthoz, hogy át lettek verve. De senki nem állt velük szóba – meséli Szűcs Attila, aki elkezdett utánajárni a cégnek, elsősorban az interneten. Majd később újságírókat, televíziós stábokat hívott a helyszínre, hogy bemutassák, mi zajlik ott. Ezzel együtt szólt az önkormányzatnak és a fogyasztóvédelemnek is. 

A történet vége viszont az lett, hogy Szűcs Attilát feljelentették zaklatás miatt és cég el is érte a célját. 

Végül ő húzta a rövidebbet

Szűcs Attilát első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság hét rendbeli zaklatás miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Másodfokon sem járt jobban, csupán annyi történt, hogy a Fővárosi Törvényszék a pénzbírság helyett 3 év próbára bocsátotta.

De ezzel a történet még koránt sem ért véget, ugyanis a végül a Lónyay utcát otthagyó Nexhud Kft. kártérítési pert akasztott Szűcs Attila nyakába, miután szerintük az ő zaklatásai miatt az egészségközpont kénytelen volt elköltözni. 
Emiatt pedig – kapaszkodjanak meg – a Nexhudot anyagi kár érte, mert a Wellness Kft., a határozott idejű bérleti szerződést annak lejárta előtt mondta fel. Az üzlethelyiség pedig 2019. szeptember 1-jétől 2020. január 31-ig üresen állt, így a Nexhud öt havi bérleti díjtól és havi 137.400 forint összegű közös költségtől esett el.

Az elsőfokú bíróság elfogadta a keresetet és Szűcs Attilát 6.490.640 forint és annak 2020. február 1-jétől járó késedelmi kamata, valamint 876.239 forint perköltség megfizetésére kötelezte. Másodfokon a Fővárosi Törvényszék is a felpereseknek adott igaza, olyannyira, hogy tovább emelte a bírságot 8.113.300 forintra, a perköltséget pedig 1.095.299 forintra.

Szűcs Attila utolsó mentsvárként Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd segítségével felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, ám keresetét múlt héten elutasították.

Ahogy elmondta, 

a kártérítéssel, perköltségekkel együtt az összes költsége nagyjából 14 millió forintra rúg.

Az érintett cégek nevet változtatva tovább működtek, de a rendőrségi és bírósági beszámolók szerint szorul a hurok a nyakuk körül. Országszerte nyomozások és bírósági eljárások zajlanak az időseket átverő bűnbandák ellen. 

Nyitókép: A Veszprémi Rendőrkapitányság által lefoglalt gyógyászati eszközök (Fotó: police.hu)

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. február 27. 00:47
Rogán, vagy a köre?
SzkeptiKUSS
2024. február 26. 14:28
Egyszerűen aminek tudományos bizonyítéka nincs az nem gyógyszer és nem gyógyító eszköz. Ezt tudni kellene az embereknek idősen is. Én már attól frászt kapok amikor a patika hirdetésekben azt hallom, hogy a "javallatokra való alkalmazását a régóta tartó alkalmazás indokolja". Ugye az utóbbit a többség pozitívumként gondolja, pedig nem az.
Jose
2024. február 26. 12:33
"sem az igazság sem a jog érvényesítése nem történik meg" Az egyik fő gond a mai nyugati világgal, hogy elhitették az emberekkel, hogy minden jól működik (98%-ban), nincs itt semmi látnivaló, mindentől védve vagyunk, nincsenek nagy problémák, ez a legjobb berendezkedés és kész. Oszt meg nem így van, he.
Jose
2024. február 26. 12:30
Demokrácia = akinek jobb ügyvédje van, azé az igazság. Hurrááááááááááááááá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!