A bécsi dómban szentelik meg a Balassi-emlékkardokat

2013. január 23. 07:58

A bécsi Szent István-székesegyházban (Stephansdom), pénteken rendezik meg az idei Balassi-emlékmisét, amelynek keretében megszentelik a februárban átadásra kerülő Balassi Bálint-emlékkardokat is.

2013. január 23. 07:58

Az idei lesz a hatodik Balassi-emlékmise, s az első, amelyet Magyarország határain kívül tartanak - mondta el az MTI-nek az eseményt a magyar nagykövetséggel közösen szervező Wurst Erzsébet, az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközösségének elnöke. „Nagy örömmel tölt el minket, hogy ez az egyházi és kulturális esemény itt, az ausztriai magyarság körében zajlik le” – hangsúlyozta Wurst Erzsébet.

Mint elmondta, a nemzetközi irodalmi díjhoz kapcsolódó rendezvényre több mint háromszáz résztvevőt várnak az ausztriai magyarság köréből, Magyarországról, valamint a Felvidékről. Jelen lesz Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Potápi Árpád János, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke és Ékes Ilona parlamenti képviselő, a bizottság tagja. Képviselteti magát a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) vezetősége is.

A kétnyelvű – magyar és német – istentiszteletet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálja, de közreműködik Ägidius Zsifkovics kismartoni megyéspüspök, Anton Faber, a dóm plébánosa, Pál László püspöki vikárius Burgenlandból, Varga János, a bécsi Collegium Pazmaneum rektora és Vencser László, az Ausztriai Idegennyelvű Katolikus Lelkészségek Országos Igazgatóságának vezetője is. Zenei szolgálatot a Misztrál együttes és az SZMPSZ Vass Lajos Kórusa teljesít.

Az istentisztelet keretében adják át a Balassi-emlékérmet is. A nemzetközi irodalmi díjhoz járó két emlékkardot - Fazekas József kardkovács munkáit – februárban Budapesten adják át. Az idei kitüntetettek Kalász Márton költő és Jean-Luc Moreau francia műfordító.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!