Tölgyessy Péter: Orbán világméretű politikussá nőtte ki magát

2020. december 09. 23:19

A Transparency International konferenciáján tartott előadást Tölgyessy Péter Orbán Viktor kormányzásáról.

2020. december 09. 23:19
null

A Transparency International konferenciáján tartott előadást Tölgyessy Péter alkotmányjogász, „Politika mindenek előtt – a joguralom rendjének helye Orbán Viktor rendszerében” címmel – számolt be a HVG. 

Tölgyessy Péter szerint hazánk Nyugat peremvidékén, a legkeletibb részén van. Az alkotmányjogász szerint „az elit folyamatosan járt Nyugat-Európába, ahol elkápráztatták a katedrálisok, viszont eszébe jutott, hogy Budán egy hétig élhet abból a pénzből, amit Rómában elkölt egy ebédre”.

A Habsburg uralom és a dualizmus korának bemutatását követően jutott el 1989-hez, ahol kiemelte: míg a háború előtt Finnország, Spanyolország és hazánk gazdasági és társadalmi mutatói hasonlóak voltak, az előbbi kettő fel, míg mi „lezárkóztunk” Európától, és így értünk el 1989-hez, mely egyúttal lehetőségként mutatkozott ennek a lemaradásnak a behozatalára, mely vágyálom azonban nem teljesült. 

„Tölgyessy szerint azt is látni kell, hogy a térség egészében sem sikerült a felzárkózás, és a Nyugat magországait is súlyos válság sújtja, aminek a mértékét utólag lehet csak megmondani. Azzal folytatta, a 2008-as válság miatt végbement egy korszakváltás, amit 2015-16-ban egy politikai is követett. Az alkotmányjogász szerint a legfontosabb gazdasági változás az volt, hogy míg korábban az emberek 80 százaléka a középosztályhoz sorolta magát, és a fiatalok 90 százaléka jobban élt, mint a szülei, addigra most 60 százalék ugyanúgy, vagy rosszabbul él” – összegzi Tölgyessy szavait a HVG beszámolója. 

Kelet és Nyugat között viszont a döntő különbség Tölgyessy szerint az, hogy utóbbi jogállam jogbiztonságot, világos játékszabályokat kínál, ahol a siker nem a szabályokon, hanem a játékosokon múlik. Focihasonlattal élve azt mondta, „nem attól lesz egy csapat világbajnok, hogy nagyobbra állítják az ellenfél kapuját, hanem attól, hogy jobbak a játékosok”.

Orbán „második rendszerváltása” előtt, 2009-ben egy nagy nemzetközi felmérésből kiderült, hogy a kapitalizmust, a joguralmat és a politikai váltógazdaságot legkevésbé a magyarok fogadják el, még az ukránoknál is rosszabb eredmény született itthon – emlékeztetett Tölgyessy Péter. „Ahogy a sikertelenül felzárkózó országokban gyakorta megtörténik, az új kormány a legitimációját már nem a nyugatos mintakövetésből, hanem a nemzeti érdekek képviseléséből vezette le” – folytatta előadását Tölgyessy Péter.

Tölgyessy Péter szerint az ellenzék sok tekintetben rossz irányba mozog. A Fidesz felépített egy olyan gondolatrendszert, hogy ha valaki a külföldi példát hozva bántja a magyarokat, azzal beleütközik a „ne bántsd a magyart” érzésébe, illetve aki a külföld oldalára áll, hazaáruló – írja a HVG.

„Magyarország 20. századi történetében már negyedszer teszik az ország sorsát a „Nyugat alkonya” tételre, csak most önként vállalnak olyan pozíciót, aminek később ára lehet. Ha mégsem Nyugat alkonya jön, hanem ez egy szokásos válságidőszak, annak mindannyian megfizetjük az árát” – zárta előadását Tölgyessy Péter.

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egyelőre
2020. december 12. 10:39
Nyugat alkonya nem ezután jön, hanem benne élünk 100 éve.
Rocktoberi
2020. december 11. 20:30
Ha ezt a konferenciát a Transparency International szervezte, akkor nem meglepő, hogy értelmes embereket nem hívtak oda előadónak.
afterall33
2020. december 10. 19:52
Napóleon? Puskásöcsi? Mennyibe fáj ez nekünk, kedves tőggyesi?
tango47
2020. december 10. 16:42
Finoman szólva is T.P. túl van a delelőjén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!