Kilépnének a britek az EU-ból?

2013. január 25. 13:21

Gálik Zoltán szerint nem biztos, hogy egy esetleges 2015-ös népszavazás során David Cameron az EU-ból való kilépés mellett kampányolna.

2013. január 25. 13:21

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa a HírTv Rájátszás című műsorában elmondta, szerinte egy 2010 óta tartó folyamat részeként értékelhető Cameron legutóbbi beszéde. Ekkortól van ugyanis a liberális demokratákkal koalíciós kormányon a konzervatív párt, és három éve is elfogadtak egy olyan törvényt, hogy népszavazást tartanak a bennmaradásról, „ha az Egyesült Királyságtól szuverenitáselemek kerülnek át az egyesült Európához”.

Gálik szerint jó volt Cameron bejelentésének időzítése, hiszen ezzel egy hosszú távú programot adott a briteknek, „feladta a leckét saját párttársainak és az Egyesült Királyságnak is a következő két évre”. Ezzel az euroszkeptikusok is megnyugodtak, akik egyébként sok szavazatot vettek volna el a következő választások során Cameron-tól.

Egyáltalán nem biztos, hogy a britek el tudnák érni az uniós hatáskörök újratárgyalását – jegyezte meg Gálik, utalva arra, hogy a néhány évtizede még működő vétójogok már nem nagyon állnak rendelkezésre, az EU a beleegyezésük nélkül is meg tud valósítani fontos változásokat. A britek növekvő EU-ellenessége kapcsán Gálik megemlítette a szociális jogokat is, melyeket Nagy-Britannia vissza szeretne szerezni az Uniótól, illetve a bankfelügyeleti rendszert – ehhez sem szeretnének csatlakozni az EU-szkeptikus britek.

A Külügyi Intézet főmunkatársa szerint a kilépés híresztelése leginkább a briteknek árthat, hiszen számukra valójában fontos a közös piac, az „A la carte” integrációt viszont az európai vezetés senkinek sem szándékozik felajánlani.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. január 26. 12:41
Egy Mátyás király mesében az okos leányzó hozott is, meg nem is. A britek benn maradnának, meg nem is.
Akitlosz
2013. január 26. 02:06
Ki az az "európai vezetés"? Hogyan kerültek oda, honann nyerték a hatalmukat Európa felett? Kit képviselnek, milyen érdeket?
triumph
2013. január 25. 13:57
Cameron blöfföl
tmonk
2013. január 25. 13:44
Ahogy elkezdődött a vita a népszavazásról, nőtt az EU támogatottsága a briteknél...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!