Újra magyar polgármestere van Szatmárnémetinek

2016. június 06. 08:16

Négy év után ismét magyar polgármestere van a romániai, partiumi Szatmárnémetinek Kereskényi Gábor személyében. Székelyudvarhelyen a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt közös jelöltje nyert. Kolozsváron nagy fölénnyel nyert Emil Boc eddigi polgármester, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt jelöltje.

2016. június 06. 08:16

Szatmárnémeti: újra magyar lesz a polgármester

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) párhuzamos szavazatszámlálása szerint Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor, a szövetség jelöltje nyerte a polgármesteri tisztséget a vasárnapi önkormányzati választáson.

A Szatmár.ro portál hétfő hajnalban közölte, hogy az RMDSZ-irodában akkor jelentették be Kereskényi győzelmét, amikor a polgármesterjelölt a szavazatok 95 százalékának az összeszámlálása után már behozhatatlan előnyel rendelkezett. A város eddigi polgármestere a román Dorel Coica volt.

Új fejezet kezdődik ezzel Szatmárnémeti fejlődésében – idézte Kereskényi Gábort a portál. „A szavazás jelzés volt, mely szerint a szatmáriak másfajta politizálást szeretnének. Nem ígérek csodákat, csak munkát. Elvesztettünk négy évet, amit csak együtt tudunk behozni. Ígérem, odafigyelünk a szatmáriak problémáira, együtt be fogjuk bizonyítani, lehet többet, jobban Szatmárnémetiért dolgozni” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

Négy év kihagyás után térhet vissza a RMDSZ jelöltje a 34 százalékban magyarok által lakott szatmárnémeti polgármesteri tisztségbe. A várost 2004 és 2012 között az RMDSZ-es Ilyés Gyula vezette, aki időközben vidékre költözött, és most – az RMDSZ bejelentése szerint – Vetés községben nyert polgármesteri címet.

MPP-EMNP polgármester lesz Székelyudvarhelyen

Gálfi Árpád, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltje nyerte meg a székelyudvarhelyi polgármester-választást - közölte a Székelyhon portál, a jelölt kampánystábjától származó információkra hivatkozva.

A Gálfi Árpád a függetlenként indult Bunta Leventét, és Arros Orsolyát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét győzte le. A Transindex portál közlése szerint a második legtöbb szavazatot összegyűjtött Bunta Levente, a város jelenlegi RMDSZ-es polgármestere elismerte vereségét, és sok sikert kívánt Gálfi Árpádnak. 

Az RMDSZ jelöltjének székelyudvarhelyi vereségét Kovács Péter, a szövetség ügyvezető elnöke is elismerte kolozsvári sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a szövetség párhuzamos számlálása szerint Szentegyházán is alulmaradt az RMDSZ jelöltje az MPP-EMNP jelöltjével szemben. A Hargita megyei városban Molnár Tibor szerezte meg a polgármesteri tisztséget.

Az RMDSZ saját számlálása szerint ugyanakkor a szövetség jelöltjeinek olyan településeken is sikerült győzniük, ahol korábban nem a szövetség politikusa viselte a tisztséget. Nyert az RMDSZ a Máramaros megyei Hosszúmezőn, a Szilágy megyei Baksán és a Kovászna megyei Maksán is. Utóbbi településen az EMNP polgármesterét váltja le az RMDSZ jelöltje.

Jobboldali győzelem Kolozsváron

Kolozsváron nagyarányú győzelmet aratott Emil Boc: a tisztségben lévő román nemzeti liberális politikus a szavazatok mintegy kétharmadát szerezheti meg. Az RMDSZ-es alpolgármester, Horváth Anna mintegy 13 százalékot szerzett. A helyi és a Kolozs megyei tanácsosi listákon a szavazatok mintegy felét szerezte meg a román Nemzeti Liberális Párt (PNL).

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XPEH BAM
2016. június 06. 14:27
Ott miért lehetséges az, hogy NEMZETI LIBERÁLIS? Csak a magyarországi liberálisok nemzetellenesek? A román liberálisok mikor jártak Brüsszelbe a saját országukat feljelenteni? Fel is akasztották volna őket az első lámpavasra. Fico is balos, és nemzeti is egyben.
Anti Komcsi
2016. június 06. 13:27
Gratulálunk és köszönjük amit a magyarságért tett.
Szúnyog
2016. június 06. 12:08
Valahol megtekinthetők a települési adatok?
buckafej
2016. június 06. 09:33
Hát, nem szép gyerek, de legalább magyar!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!