Több tucat gyereket molesztáltak a nagymúltú német egyházi kórusban

2017. július 18. 20:52

A Regensburgi székesegyház világhírű fiúkórusában és az ahhoz kapcsolódó egyházi oktatási intézményekben több száz gyermeket ért fizikai, vagy szexuális bántalmazás. Az intézmény sikert és zenei csúcsteljesítményt akart kisajtolni a diákokból.

2017. július 18. 20:52

Több tucat gyermeket ért szexuális bántalmazás 1945 óta a németországi Regensburg katolikus székesegyházának világhírű fiúkórusában (Regensburger Domspatzen) az ügyben indított vizsgálat kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint.

A regensburgi egyházmegye vezetése által elrendelt független, külső vizsgálat megállapította, hogy a kórus mellett előkészítő iskolát, bentlakásos általános iskolát és zenei gimnáziumot működtető oktatási és zenei egyházi intézményben a második világháború óta nagy valószínűséggel 547 egykori diákot ért bántalmazás, és köztük 67 diák volt szexuális bántalmazás áldozata.

A cél szentesíti az eszközt

A feltárt cselekményekért nagy valószínűséggel 49 személy felelős, köztük 45-en kizárólag testi, 9-en kizárólag szexuális bántalmazást követtek el. Az esetek többsége ugyan a hatvanas és a hetvenes években történt, de nagy valószínűséggel még a kilencvenes évek elején is előfordultak gyermekek sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények.

A vizsgált időszakban néhány kivételtől eltekintve valamennyi feltárt cselekmény bűncselekménynek számított. A fizikai erőszak mellett a pszichikai, lelki erőszak formái is előfordultak. Az áldozatok közül sokan még ma is szenvednek a sérelmükre elkövetett bűncselekményektől lelki trauma formájában – áll az intézmény honlapjáról is elérhető jelentésben.

A cselekmények hátterében „egyéni indítékok” mellett „intézményi indítékok” is jelen voltak. Az erőszak alkalmazásának célja intézményi szempontból „a gyermekek akaratának megtörése volt, a maximális fegyelem és teljesítőkészség biztosítása érdekében”

Hosszú lappangás

A több mint ezer éve, 975-ben alapított intézmény oktatási, nevelési rendszere a vizsgált időszakban teljes egészében „a zenei csúcsteljesítmény, és ezzel a siker” szolgálatában állt. Az „elszigetelés és a kommunikáció megtagadásának csaknem tökélyre fejlesztett rendszere” pedig megakadályozta, hogy a visszaélésekről kijussanak információk az intézmény falai közül – állapították meg a jelentésben.

Az esetek feltárásának és az elkövetők felelősségre vonásának ügyét egészen 2010-ig az érdektelenség jellemezte a  vezetésé részéről, az intézmény tekintélyének védelmében elmulasztották a bejelentett esetek feltárását. A regensburgi egyházmegye 2010 tavaszán fogott hozzá a történtek feldolgozásához, de a vállalkozás egy sor stratégiai, szervezési és kommunikációs hiba miatt nem felelt meg az áldozatok és az egyházmegye által támasztott elvárásoknak. A többi között ezért döntöttek úgy 2015-ben, hogy külső, független szakértők folytassanak vizsgálatot – áll a jelentésben, amely szerint munka célja a feltárás mellett a feldolgozás az áldozatok bevonásával és a jóvátétel.

Hozzátették: az intézményben időközben megszüntették a visszaéléseket ösztönző szervezeti, működési hibákat, korszerű pedagógiai módszerekkel dolgoznak és célzott prevenciós eljárásokkal igyekeznek elkerülni az esetek megismétlődését.

(MTI)

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2017. július 20. 07:18
Pár nappal ezelőtt itt azt is megmondtam, nagyon kiválóan, a neolib média oda sújt, ahol pont nem viszket. Az osztrák, nemzeti-katolikus egyházban pont nincsenek különösebb botrányok, ez a baj. Szóval, minden rendben van. Különben is, a lusta unokahúgomba végül az osztrák apácák töltötték bele a tudományt, áldassék érte az Úr neve. :)
CsakÍr
2017. július 19. 22:30
Végül is, mi a hír: felkaptak egy statisztikát, mely 70 évre visszamenőleg regisztrálja egy szűk csoporton belül a (nemi) erőszakot. Maga a hír közzététele már hamisítást eszközöl, hiszen nem közli a viszonyítást. Így örüljetek a híreknek, kedveseim. (ja, és a buzik nem kaphatják be, mert nem engedem, ugyanis ez az én szabad döntésem)
még fokozza
2017. július 19. 09:57
Teofil az pedofil.
VakzKommondor
2017. július 19. 09:14
szerintem normális, hogyha összezárunk aberrált rejtőzködni kénytelen homokosokat, akiket a ner magához ölel. Ez fog történni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!