Kelet-európai országok töretlen támogatásukról biztosították Ukrajnát

2023. augusztus 22. 21:10

A vezetők támogatásukat és nagyrabecsülésüket fejezték ki Volodimir Zelenszkij elnöknek.

2023. augusztus 22. 21:10
ZELENSZKIJ, Volodimir; MICOT¡KISZ, Kiri·kosz

Ukrajna területi épségét támogató közös nyilatkozatot írtak alá hétfő este Athénban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében tizenegy balkáni és kelet-európai ország vezetői – olvasható a Világgazdaság hasábjain.

Az athéni nyilatkozatban a csúcstalálkozón részt vevő országok az orosz offenzívával szemben töretlen támogatásukról biztosították Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi épségét a nemzetközileg elismert határain belül, a demokrácia és a jogállamiság értékei alapján – közölte a lap. 

A dokumentumot aláíró országok: Szerbia, Moldova, Montenegró, Románia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Bulgária, Horvátország és a vendéglátó Görögország. Az eseményen Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is jelen volt.

A vezetők támogatásukat és nagyrabecsülésüket fejezték ki Volodimir Zelenszkij elnöknek a béke elveinek az ENSZ Alapokmánya értelmében történő helyreállítására irányuló erőfeszítései és béketerve iránt.

Kiriakosz Micotákisz görög miniszterelnök kabinetje közölte, hogy a találkozóval a szaloniki csúcstalálkozó 20. évfordulójáról emlékeztek meg, 

amelyen 2003-ban megerősítették a nyugat-balkáni államok európai integrációs perspektíváját.

Zelenszkij Svédországot, Hollandiát és Dániát magában foglaló európai körútja után utazott a kötetlen találkozóra Athénba.

Nyitókép: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. augusztus 25. 04:06
Töretlen lófaszt!
KBA98
2023. augusztus 23. 16:35
Zelenszkijt bármiért is nagyra becsülni? ez egy vicc!
survivor
2023. augusztus 23. 11:58
Ez egy 20 éves háború lesz.....
Héja
2023. augusztus 23. 09:46
Duma, duma,duma...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!