Zelenszkij keményen odavágott az egyik ukrán oligarchának

2023. augusztus 15. 18:57

A hatóságok zárolták Dmitro Firtas teljes vállalati vagyonát.

2023. augusztus 15. 18:57
null

Zárolta az ukrán Gazdasági Biztonsági Hivatal (BEB) Dmitro Firtas ukrán oligarcha több mint 7,4 milliárd hrivnya (körülbelül 69 milliárd forint) értékű vagyonát – hozta nyilvánosságra kedden a BEB. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) pedig arról számolt be közleményében, hogy a 

Firtas által irányított regionális gázvállalatok három vezetőjét gyanúsították meg károkozással az ukrán államnak.

A három vezetőt hűtlen kezeléssel, sikkasztással, hivatali helyzettel való visszaéléssel, valamint bűncselekménnyel megszerzett vagyon legalizálásával gyanúsítják. A nyomozás szerint Dmitro Firtas a Regional Gas Company (RGC) elnevezésű vállalatán keresztül megszervezte a gáz jogtalan kivonását Ukrajna gázszállító rendszeréből.

A vállalat húsz önkormányzati és regionális gáztársaságot kezel, ami Ukrajna összes gázelosztó hálózatának 70 százalékát teszi ki. A valós gázszállítási költségnél jóval több pénzt utaltak át a regionális gázszolgálató vállalatok vezetői a Firtas által ellenőrzött vállalkozásnak, ily módon jelentős állami támogatást vontak el, amellyel az állam a lakosság szükségleteinek kielégítéséhez szükséges gázvásárlásokhoz járult hozzá. 

A bűncselekményekért, amelyekkel gyanúsítják őket, akár 12 év börtönbüntetést is kaphatnak – mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az államnak okozott kár miatt a 15 gyanúsított ingóságait és ingatlanvagyonát lefoglalták. A lefoglalt vagyon teljes összege 246 millió hrivnya, azaz csaknem 2,3 milliárd forint. Most Firtas vállalati aktívumait foglalták le, aminek értéke több mint 7,4 milliárd hrivnya. 

(MTI)

Nyitókép: SAMUEL KUBANI / AFP


 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 18. 12:55
>>>ájkbajnok 2023. augusztus 15. 23:42 Magyarországon is ezt kéne tenni!<<< Miért? Firtasnak vannak magyar cégei?
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 18. 12:53
>>>zárolták Dmitro Firtas teljes vállalati vagyonát<<< Micsoda hatalmas odavágás hogy nem zárolták a privát vagyonát.
nemecsek-3
2023. augusztus 16. 14:43
Kirakati bábut találni önfényezéshez régi trükk, nincs itt látnivaló illetve nem itt van
Upuaut
2023. augusztus 16. 09:33
Nem történik semmi más, csak a vagyon újra osztása. Tovább lehet menni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!