Salvininél betelt a pohár: a haditengerészetet vetné be az illegális migránsok megállítására

2023. szeptember 15. 11:14

Az olasz miniszterelnök-helyettes szerint „nem spontán jelenségről van szó, a tömeges indulásoknak rendezői vannak”.

2023. szeptember 15. 11:14
olasz hadihajók

A rendkívüli migrációs helyzetben rendkívüli válaszra van szükség Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezetője szerint, aki a Rete4 olasz tévécsatornának nyilatkozott csütörtök este, és a haditengerészet bevetését is felvetette. Matteo Salvini úgy vélte, több megoldás is létezik a tömeges migráció megállítására, „semmilyen beavatkozást nem szabad kizárni” – tette hozzá.

Nem szabad megismétlődnie annak, ami a héten Lampedusa szigetén zajlott le több ezer migráns majdnem egy idejű érkezésével

– hangsúlyozta. Korábban Salvini az országgal szembeni hadüzenetnek nevezte azt, hogy egy nap leforgása alatt több mint száztíz csónak érkezett több mint ötezer emberrel. Salvini úgy vélte, „nem spontán jelenségről van szó, a tömeges indulásoknak rendezői vannak”

Ezt is ajánljuk a témában

Matteo Salvini az interjúban kifejtette, a migránsokat szállító észak-afrikai és olasz bűnszervezetek együttműködnek a Földközi-tenger déli és északi partján. A Liga vezetője, korábbi belügyminiszter, aki jelenleg a kikötőkért is felelős infrastrukturális és közlekedési tárcát irányítja, hozzátette, az a benyomása, hogy az emberkereskedők mellett egyes európai országok is hozzájárulnak a mostani migrációs áramlathoz a bevándorlókat szállító civilszervezetek támogatásával. Hozzátette, azokra a kormányokra gondol, melyek euró milliókkal finanszírozzák egyes szervezetek tengeri misszióit.

Salvini megjegyezte: őt bíróság elé állították, mert 2018-ban nem engedte partra szállni az Open Arms spanyol hajón érkezőket, amelyet Barcelona önkormányzata támogat – mondta a jobboldali politikus.

Nyitókép: FRANCESCO MILITELLO MIRTO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Hangoztatta,

Németország támogat olyan civil szervezeteket, amelyek Olaszországban teszik partra a menedékkérőket.

Határozottabb fellépést sürgetett az illegális bevándorlás megállítására Andrea Crippa a párt országos főtitkár-helyettese is, aki szerint Giorgia Meloni kormányfő mostanáig követett „diplomáciai erőfeszítése nem működik”. Crippa az affaritaliani hírportálnak kifejtette, hogy Meloni a kiindulási és tranzitállamokkal való megállapodásban látja a megoldást, de a nyáron Tunéziával tető alá hozott egyezmény kudarcba fulladt, az észak-afrikai állam nem állította le az indulásokat.

A diplomáciai út a semmibe vezetett, egy nap alatt közel hatezren érkeztek, a tunéziai kormány egyértelműen hadüzenetet küldött Olaszországnak”

– jelentette ki Andrea Crippa. Lampedusa négyszáz fős menekülttáborában továbbra is több mint négyezren szoronganak. A többségében közép-afrikai és tunéziai fiatal férfiak be sem férnek a regisztrációs központba, a tábor körül telepedtek le a szabad ég alatt, ahol a vöröskereszt igyekszik őket ellátni.

(MTI)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. szeptember 16. 10:37
De Soros terv az nincsen... ugyebár.
Wolfram004
2023. szeptember 16. 10:23
Ha Csopakon kimentenek egy fuldoklót, azt nem Siófokra viszik a vizimentők, hanem vissza a partra, ahonnan elindult.
Akitlosz
2023. szeptember 15. 16:42
Nem Tunézia a felelős az Európába vándoroltatásért. Sokkal inkább Olaszország és az EU. Tunézia éppen csak útba esik a vándoroltatottaknak fekete-Afrikából.
survivor
2023. szeptember 15. 16:31
MÉG túl nagy a jólét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!