Tölgyessy: Orbán emelte a tétet, szerinte Ukrajna vesztésre áll (videó)

2023. december 21. 18:38

„Szerintem a célja az volt, hogy benne legyen az átlagemberi fejekben jövő nyárra, hogy az Unió ukránpolitikáját ő hevesen ellenzi” – mondta a Partizánban az elemző.

2023. december 21. 18:38
null

2022 után a 2023-as évet is egy Tölgyessy Péterrel, volt SZDSZ-es és fideszes politikussal folytatott évértékeléssel zárta a Gulyás Márton-féle Partizán.

Nagyon kockázatos akcióba kezdett a miniszterelnök: hevesen ellenezte az ukrán tagfelvételt, majd megvétózta a pénzügyi támogatást. Szerintem a célja az volt, hogy benne legyen az átlagemberi fejekben jövő nyárra, hogy Unió ukránpolitikáját ő hevesen ellenzi. A politika nem a múltról és a jelenről, hanem a jövőről szól: ki látja helyesen a jövőt, ki tudja később igazolni az álláspontját. Mint egy tőzsdei ügylet. Orbán Viktor tétele az, hogy Ukrajna vesztésre áll a háborúban. Ez nem rendkívüli, az Economist is címlapon hozta, hogy Putyin áll nyerésre.Az EU számára is azért volt fontos az ukrán tagfelvétel elindítása, hogy egy szimbolikus gesztust tegyen. A Nyugat vezetői érzik, hogy az ukránok bajban vannak, és azt akarják üzenni, hogy elérhető a jólét. Hogy ezt kaphatják, ha kitartanak ” – fejtegette a műsorban Tölgyessy.

Hozzátette: horribile dictu beúszott annak a lehetősége is, hogy tavaszra-nyárra ukrán összeomlás lesz.

Nagyon hősiesen harcoltak, de irtózatos veszteségeik vannak. Most épült ki az ukrán nemzettudat. Férfiak özöne halt meg a fronton, rengeteg család hozott a hátországban is áldozatot, valahogy el kell számolni, ha Ukrajna nem nyer, és akkor ki tudja hol áll meg ez az elszámolás Ukrajnában. Orbán Viktor erre építette fel a stratégiáját. Mint a menekültügyben, 2015-ben” – vont párhuzamot a nyolc évvel ezelőtti helyzettel Tölgyessy.

Cikkünk frissül.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőmentés

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concrete
2023. december 28. 13:56
Ukrajna népességét nem ilyen könnyű fölosztani orosz és ukrán nyelvűekre, mint mondjuk Erdély lakosságát magyar és román nyelvűekre. A szláv nyelvek (is) nyelvjárási kontinuumot alkotnak. Különösen igaz ez Ukrajnára (és Belaruszra), ahol sosem volt erős központosított állam által támogatott (erőszakolt) politikai törekvés a nyelvi homogenizálódás érdekében - éppen csak az utolsó évtizedtől eltekintve. Az ukrán nyelv politikai alapon mindig alá volt vetve az orosznak, különösen a városokban. Orosz és ukrán származású emberek egyformán beszélnek orosz-ukrán keverék nyelven, és aki nem, az is megérti a másik nyelven beszélőt - sokszor akadály nélkül folyik két külön nyelven a kommunikáció. A politikai alá-fölérendeltség következtében millió számra vannak ukrán tudatú vagy kettős identitású emberek, akiknek orosz az anyanyelve. A fordítottja igencsak ritka - mellesleg még Kárpátalján a leggyakoribb az ukrán nyelvű orosz.
catalina11
2023. december 22. 14:32
Tölgyessy úr egy nagyon okos ember, ám politikai pókerjátékos. + és hamiskártyás...
polárüveg
2023. december 22. 13:03
Tölgyessy úr egy nagyon okos ember, ám politikai pókerjátékos. Korábban az okos véleményei közé már becsempészett egy-két ügyes agymosást.
zakar zoltán béla
2023. december 22. 10:04
szöDöszMö-passz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!