Mozart, Napóleon és Einstein kéziratai

2010. április 04. 14:38

Napóleon, Monet és Victor Hugo leveleit, Einstein számításait és Mozart partitúráit is megnézhetjük április közepétől a neves emberek kéziratait őrző magánmúzeumban, Párizsban. A múzeum mintegy ezer kéziratot, levelet, rajzot és eredeti kiadást mutat be állandó kiállításán.

2010. április 04. 14:38
Többek közt Manet, Ingres, Monet, Gauguin vagy éppen Toulouse-Lautrec levelezéseit, illetve Mozart, Chopin, Debussy és Wagner partitúráit is bemutatja a múzeum. Elolvashatjuk Breton A szürrealizmus kiáltványa című írását, de megismerkedhetünk Verlaine, Voltaire, Moliere és Baudelaire kézírásával is.
 
Megtekinthető az a szigorúan titkos üzenet is, amelyben a második világháború végén beszámolnak a náci kapitulációról, és amelyet Dwight D. Eisenhower, Amerika akkori parancsnoka - és későbbi elnöke - írt alá.
 
Napóleon és Josephine levelei közül is látható lesz egy, de a látogatók találkozhatnak XVI. Lajos politikai testamentumával is. Albert Einstein kézirata a relativitás elméletéhez kapcsolódó számításokat rejt, míg a hőlégballon atyjaként ismert Joseph de Montgolfier 1784-es keltezésű kézirata „egy fűzfa kosárhoz erősített ballonról” szól.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!