Az USA huszonöt éven belül embert küldene a Marsra

2016. szeptember 28. 12:07

Az amerikai szenátus megszavazott egy jövőbeli Mars küldetést finanszírozó törvényt. Közel húsz milliárdos költségvetést biztosít a törvény a NASA-nak, csarébe elvárja, hogy a következő huszonöt évben embert küldjenek a vörös bolygóra. A törvény azt is megakadályozza, hogy a következő amerikai elnök leállítsa az űrprogramot.

2016. szeptember 28. 12:07

A szenátus kétpárti támogatással megszavazta azt a törvényt, ami közel húsz milliárd dolláros költségvetést biztosít a NASA-nak. A törvény ugyanakkor elrendeli, hogy a következő huszonöt éven belül embert kell küldeni a Marsra. A törvény azt is megakadályozza, hogy a következő elnök leállítsa az űrprogramot – számol be a Daily Mail. 

A tervezetet elbíráló albizottságot a korábban republikánus elnökjelöltségért is versenybe szálló Ted Cruz vezette. A texasi szenátor kifejtette, a NASA és az űrkutatás stabil és kiszámítható munkája kifejezetten fontos. A kormányváltások különösen nagy káoszt tudnak okozni. Az űrprogramok leállítása jelentős károkkal jár a megszűnő munkahelyek és elpocsékolt pénz tekintetében – tette hozzá Cruz az Obama kormányzat azon döntésére utalva, ami elkaszálta a Bushék által indított Hold missziót. 

Az űrutazás új korszaka jöhet

A törvény a Mars-program mellett több fontos fejlesztési programot is támogat. A törvény előír egy ember nélküli küldetést 2028-ra és 2021-re már embereket is küldene. Azt is előírja, hogy legalább 2024-ig a nemzetközi űrállomás működési egységet tovább üzemeltessék és fejezzék be az új, Marsra tervezett űrruhákat is. A törvény szerint a program célja az emberi lakhatóság  vizsgálata a Mars felszínén.

Egy retúr a Marsra nagyjából három évet venne igénybe. A Föld és a Mars 55 millió kilométer közelségbe is kerülhet, de 400 millió kilométer is elválaszthatja a két bolygót. Ezért adott ablakokban kell elindítani az utazásokat. Egy jövőbeli emberes mars küldetés során az út kilenc hónapig tartana, az asztronautáknak a bolygón egy évet kéne várni a következő ablakig, majd indulhatnának haza további 9 hónapot utazva. 14 hónapnál többet viszont még nem töltött ember az űrben egyhuzamban. A program a mélyűrben töltött idő egészségügyi hatásait is vizsgálni fogja. 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2016. szeptember 30. 12:27
A törvény ugyanakkor elrendeli, hogy a következő huszonöt éven belül embert kell küldeni a Marsra. ha a tv elrendeli, akkor menni kell! :-)))
Bácskai Bicska
2016. szeptember 30. 12:26
Javaslom, vegyék be az űrprogramba, majd tegyék az utaslista indulói közé Konczer Eriket, aki addigra nemhogy négymillió, hanem valószínűleg kb. ötvenszer annyi NEM szavazatot fog begyűjteni az Európába özönlő migránsok elutasításaként. Mellé kerülhet "mitfahrernak" az összes jövevénypárti politikus, közéleti fotelhuszár, nációtól, nemtől függetlenül. Minél tarkább lesz a legénység (leányság?), annál inkább tudják majd a vörös porban egymást becsülgetni. Csak a pilóta majmot út közben legyen aki etesse.
Gusztáv13
2016. szeptember 29. 16:50
Ha látsz 1OO embert és ebből csak 1O néger, az a benyomásod lesz, hogy a tömeg amit látsz tele van niggerekkel!
Orange79
2016. szeptember 29. 16:50
Már vannak emberek a Marson és néhány egyéb faj is, elég meghallgatni a disclosure project anyagot, számtalan alkalommal elmondták már a háttérben zajló igazságot. Alex Collier, Clifford Stone, a kanadai ex védelmi miniszter..stb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!