Esetről esetre

2011. július 05. 13:00

Paczolay Péter megválasztása egyedülálló a köztársaság történetében, eddig ugyanis még sosem döntöttek a képviselők a testület elnökéről.

2011. július 05. 13:00
Kulcsár Anna
MNO

„Letette a hivatali esküt tegnap délután az Országházban Paczolay Péter, az Alkotmánybírság (AB) elnöke. Az esemény egyedülálló a köztársaság történetében, az AB huszonkét évvel ezelőtti létrehozása óta ugyanis még sosem döntöttek a képviselők a testület elnökéről. A vezetőket – Sólyom Lászlót, Németh Jánost, Holló Andrást, Bihari Mihályt és magát Paczolayt – eddig a bírák választották ki hároméves időtartamra. Most először nyílt rá mód, hogy a Ház döntsön a fontos közjogi poszt betöltéséről. (...)

Figyelemre méltó volt Paczolay Péter reagálása arra a kérdésre is, amelyet a megválasztása előtti meghallgatáson szocialista képviselők tettek fel az új alaptörvény preambulumáról. Az érdeklődők természetesen politikai vitát kívántak gerjeszteni ebben az ügyben is, azt hangoztatva, hogy a történeti alkotmány összeférhetetlen a köztársaság intézményével. Az elnök szakmai érvekkel tért ki a provokáció elől. Azt említette: mint az elmúlt húsz évben, ezután is esetről esetre válaszolnak majd az alkotmányértelmező kérdésekre. Szavaiból kicsendült: megoldható lesz, hogy az alaptörvény szabályait a nemzeti hitvallásban és a történeti alkotmány vívmányait figyelembe véve értelmezze az alkotmányvédő testület. Ez az angol jogból ismert gyakorlat nagy lehetőség. S tegyük hozzá: nem csak a bírák számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!