Tekintély

2013. június 28. 15:22

Kerényivel, Biró Zoltánnal, Tőkéczki Lászlóval viszonylag könnyű a helyzet, de Vidnyánszky nagy tehetségének mítosza is foszladozóban.

2013. június 28. 15:22
Kálmán C. György
Első változat

„Valamennyi oldal tele van erősen túlértékelt és valóságos jelentőségük szempontjából soha meg nem vitatott tekintélyekkel – amelyeket (akiket) a másik oldal természetesen igyekszik (és nem mondhatjuk, hogy alaptalanul) lerántani az aranyozott posztamensről. Kerényivel, Biró Zoltánnal, Tőkéczki Lászlóval viszonylag könnyű a helyzet, a Kozmosz már kinevezése pillanatában a vérbe cikizte Schmittet, még szó sem volt plágium-ügyről; de Vidnyánszky nagy tehetségének mítosza is foszladozóban. Ideát viszont ugyancsak rengeteg hasonló figura van; a művészetek és a média világából csakúgy, mint a tudomány szférájából.

Ha volna tanácsom a jelenlegi kormánnyal szemben álló erők számára, az az lenne: ne hagyatkozzanak semmiféle tekintély csillogására; ne szorongassák tekintélyes emberek kezét, ne üljenek be koncertjeikre, előadásaikra, meccseikre, ne lapogassák a hátukat, ne vonják be őket a politikai játszmákba. Nemcsak azért, mert gusztustalan, taszító, elidegenítő – hanem mert hihetetlenül veszélyes. A tekintély ugyanis, mint mondtam, soha nem vitathatatlan; hamar eljön az az idő, amikor valakik (nyilván elsőként a másik oldal) nekiállnak kétségbe vonni, kinevetni, tönkretenni. Okkal, ok nélkül, alappal, alaptalanul, gonosz módon vagy megfontoltan. És jól teszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békafa őrnagy
2013. június 28. 21:21
Ja, csak rá kell nézni Hellerbanya hasára.
tango47
2013. június 28. 20:59
Az egész írás csak arra való, hogy belerugjon egyetnéhány jobboldalinak mondott emberbe.
pic
2013. június 28. 19:33
Tekintély,vagy tehetség.Vagy tehetség által kivívott tekintély. És mit ér a tehetség, ha nem követheti tekintély. Megfosztható valaki ettől? Megfosztható csak azért, mert az ellenoldal szerint nem tehetséges és előttük tekintélye sincs. Akkor mivégre alkosson a tehetséges kimagasló műveket,ha ezt nem követheti tekintély? Nem marhaság ez az egész, és még az általunk szépnek jónak művészinek tartott dolgok elismerésétől is meg akar fosztani minket? Miért? Sajnálja a tehetségestől az elismerést, vagy tőlünk sajnálja az elismerés örömét?
Akvínói akvavit
2013. június 28. 19:16
Te, amikor a faszodat metélték, jól esett? És amikor fiad faszát, a lecsöpögő vért te hörpolted fel? Amolyan skandinávos tisztasággal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!