A demokrácia ellen nem kampányolhat demokrata

2016. augusztus 30. 17:48

Demokrata nem nagyon kampányolhat a demokratikus intézményrendszer ellen.

2016. augusztus 30. 17:48
Kulcsár Anna
Magyar Idők

„A választójog rendkívül fontos alapjog, gyakorlása ennek megfelelően szigorú rend szerint zajlik. Érzékeltetik ezt azok a viták is, amelyeket a kampányidőszakban sorra megrendeznek az egymással szemben álló politikai erők. Valójában érthető, hogy a mostani kampánynak is maga a választójogi szabályozás az egyik középponti témája. Már az is kérdés lehet, mikor érvényes a szavazás. Erre az alaptörvény jelenleg egyértelmű választ ad.

Szabályaiból kiderül: nem elegendő, ha a nyolcmillió választópolgárnak több mint a fele az urnákhoz járul, az érvényességhez szükséges az is, hogy az ötven százalékot meghaladó létszámú választópolgár azonosan, vagyis igennel vagy nemmel válaszoljon a feltett kérdésre. Ez bizony komoly feltétel. Nyilván ezért gondolják ellenzéki erők, hogy akkor árthatnak a referendumot kezdeményező, s a nem szavazatot szorgalmazó kormánynak a legtöbbet, ha a választókat arra buzdítják: mind a két karikába rajzoljanak ikszet, s ezzel tegyék érvénytelenné a szavazatukat. Az ilyen érveléssel ugyanakkor először is maguknak ártanak, mert megcáfolják azt a mindenkori ellenzéki vélekedést, hogy a közvetlen demokrácia, a nép akaratának kinyilvánítása parlamentáris viszonyok között is fontos lehet. Demokrata nem nagyon kampányolhat a demokratikus intézményrendszer ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kripli
2016. augusztus 30. 20:13
De szívesen olvastam volna ilyen megható cikket amikor a Fidesz minden létező módon, a végén már kopasz erőemberekkel elszabotálta a vasárnapi boltzáras népszavazást. Ha erre nem emlékeznék akkor most e cikk hatására elmorzsoltam volna egy könnycseppet, annyíra megható!
Vén Csataló
2016. augusztus 30. 20:08
De ezek olyan különös anyagból gyúrt "demokraták", akik szerint semmi sem veszélyesebb a demokráciára, mint a demokrácia maga. Ezért a demokráciát csak óvatosan, kis mennyiségben szabad alkalmazni és csak azoknak szabad lehetőséget biztosítani a demokrácia alkalmazására, akik "demokrata" mércével mérve megfelelőnek és alkalmasnak minősülnek. A választópolgárok például ab ovo nem megfelelőek és nem alkalmasak a demokrácia gyakorlására.
kjkj945
2016. augusztus 30. 18:43
Ezt mond böszmének, aki demokratának képzeli magát. Sőt a pártjuk neve is ... koala.
balbako_
2016. augusztus 30. 18:37
De bizony azt teszi igaz nem demokrata csak népi demokrata...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!