A belga kormányfő arroganciája

2018. december 19. 09:58

A jogállamiság és az emberi jogok Belgiumban vannak veszélyben, meg a szomszédos Németországban és Franciaországban.

2018. december 19. 09:58
Szájer József
Magyar Idők

„Nem, a jogállamiság és az emberi jogok Belgiumban vannak veszélyben, meg a szomszédos Németországban és Franciaországban. Persze erről nem írnak, nem írhatnak a belgák politikai korrektség okán cenzúrázott, szájkosarazott lapjai, de ez pont azt igazolja, hogy milyen nagy ott a veszély. Magyarországon a szólás szabadságát az alaptörvény garantálja, ehhez képest Belgiumban és az unió fővárosában, Brüsszelben a rendőrség leszedette a migráció veszélyeire és Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök hamis kijelentéseire válaszoló magyar transzparenseket. Verhofstadt úrnak hasonló formában kifejezett politikai üzenetével a belga kormánynak nem volt semmi baja.

Mit nevezhetünk politikai cenzúrának, ha nem ezt? Nálunk nem bocsátanak el újságszerkesztőket, ami nemrég Németországban a Handelsblatt-tal megtörtént, amikor Martin Schulz elnökről kritikus cikket jelentetett meg. De nálunk, legalábbis 2010, a polgári kormány működése óta nem lövik gumilövedékekkel a tiltakozókat, amint azt Emmanuel Macron úr rendőrsége újabban teszi.

A jogállamiság első szabálya – így hagyták ezt ránk az elmúlt századokból a klasszikus szabadelvűség nagyszerű tanai –, hogy egy szabad társadalomban nem az egyes ember az úr, töltsön be bármilyen vezető funkciót is, hanem a jog. A jog alól senki nem képez kivételt. Hogy a belga kormányban a jogállam másik fontos alapelvét, a demokratikus hivatalviselési jogot miképp tudják összeegyeztetni azzal az ósdi, feudális és diszkriminatív szokásukkal, a királysággal, hogy országuk első vezetőjét nem a többség döntésével, hanem születési alapon választják ki, azt mi – hogy is szokták ezt odaát mondani? – „elmaradott, keleties gondolkodású, fejletlen jogállamiságú és politikai kultúrájú” magyarok, lengyelek, csehek és szlovákok nem értjük. Mi ezen túl vagyunk, mi száz éve már megszabadultunk az idegen dinasztiák nyomasztó uralmától.

Ennek fényében megdöbbentő, hogy a minap Charles Michel belga miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a visegrádi országokat – horribile dictu! – ki kell zárni a schengeni övezetből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2018. december 20. 05:46
Jó cikk, amelyből tisztán kiviláglik, hogy csak az a szabad, amit szabad, vagyis amit a hatalmasok, a világot madzagon rángatók éppen megengednek. A demokrácia meg úgy értendő, ahogy a pillanatnyi kedvük, vagy akaratuk, anyagi érdekük tartja. Ezért mondom én, hogy ma már a demokrácia nem más, mint a népek átbaszásának és egyben féken tartásának a legfejlettebb formája.
Tiszafa
2018. december 20. 05:30
"Mi ezen túl vagyunk, mi száz éve már megszabadultunk az idegen dinasztiák nyomasztó uralmától." Valóban? A világot már kb 500 éve irányító pénzügyi dinasztiáktól is? Istenem, de jó is lenne, ha a fenti mondat igaz lenne.
Sulammit
2018. december 19. 18:31
Én csak egy tisztességes belga embert ismerek Hercule Poirot a neve.
Szőke Ciklon
2018. december 19. 16:42
Nem tudja, hogy elmúlt az az időszak, amikor Belga-Kongóban ők mondták meg a tutit. A V4 országok nem Afrikában vannak, és bár nagyon szeretnék, nem gyarmataik a nyugati hatalmaknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!