Minden nap egy kép egy kurd nőről

2019. november 04. 13:53

A tárgyiasító és szexista cikkek nem csak azért kifogásolhatók, mert a kurd nőket a megjelenésükre redukálják, hanem mert teljesen figyelmen kívül hagyják ezeknek a nőknek a politikai motivációit és eredményeit.

2019. november 04. 13:53
Bakó Júlia
Mérce

„A katonanők képein keresztül beemelt feminizmus ráadásul az a divatos téma, ami jelenleg a leginkább illeszkedik a nyugati mainstream társadalmi diskurzusba; ez Rojava legkönnyebben támogatható, befogadható eleme. A YPJ női katonái és a feminizmus hangsúlyozása miatt Rojava ügye olyan társadalmi csoportokhoz jutott el és platformokra tört be, ahova más politikai témának esélye sem lett volna. Az amúgy főleg divattal és szépségápolással foglalkozó Marie Claire például hosszú, a YPJ harcosainak portréival illusztrált cikkben számolt be az ISIS ellen harcoló kurd nőkről, de volt szó Rojaváról a kifejezetten fiatalabb korosztályt célzó Teen Vogue-ban is. Számtalan Pinterest oldalt is szenteltek a kurd katonanők képeinek, sőt, a H&M egy elég nagy visszhangot kiváltó húzással egyszerűen lemásolta és üzleteiben árulni kezdte a YPJ egyenruháit.

Azt, hogy a kurd női katonák és a rajtuk keresztül hangsúlyozott feminizmus mennyire rezonál a nyugati közönséggel, a kurdok is felismerték. A Rojava vezetőségét több helyről érte is kritika amiatt, hogy marketing célok miatt ezeket a nőket tolják előtérbe, miközben a YPJ harcosainak ábrázolása a nyugati médiában sok tekintetben kifejezetten problematikus.

A nyugati sajtó kurd nőábrázolásainak egy része például egész egyszerűen szexista. Rengeteg olyan, főleg bulvársajtóban megjelenő cikket találni, ami azzal van elfoglalva, milyen szépek a kurd katonanők, hogyan öltözködnek, hogyan sminkelik magukat.  Dilar Dirik, kurd aktivista és akadémikus szerint a nyugati médiumok például gyakran a legattraktívabb YPJ katonákat választják ki interjúalanynak, hogy aztán »egzotikus amazonokként« mutassák be őket. A legjobb példa erre talán a »kurd Angelina Jolie« esete, amikor egy YPJ harcost kizárólag azért emelt ki a bulvársajtó a többszáz hasonló helyzetben lévő katonanő közül, mert hasonlított egy nyugati világsztárra, aki nem mellesleg különösen szép nőként van számon tartva.

Az ilyen tárgyiasító és szexista cikkek nem csak azért kifogásolhatók, mert a kurd nőket a külső megjelenésükre redukálják, hanem mert erősen ráerősítenek az egzotikus keleti szépség képére, miközben teljesen figyelmen kívül hagyják ezeknek a nőknek a politikai motivációit és eredményeit.

Rojava női katonái azért is válhattak hatalmas szenzációvá, mert szögegyenesen szembemennek azzal a képpel, ami a nyugati közvéleményben az átlagos közel-keleti nőről él. A patriarchátus és a szigorú vallási szabályok által elnyomott áldozatok helyett, a nyugati közvélemény aktív cselekvőket látott, fejkendő nélkül, férj nélkül, fegyverrel a kezükben. És bár egy női katonai egység valószínűleg egy nyugati országban is nagy feltűnést keltene az elvárt társadalmi nemi normák radikális átlépése miatt, a kurdok esetében a YPJ körül kialakult érdeklődést erősen befolyásolják orientalista, imperialista, és liberális feminista nézőpontok is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2019. november 05. 13:35
Magyarországon élő, itt tanult és itt dolgozó Kurd nőket próbál most a bevándorlási hivatal kiutasítani mondva csinált indokokkal, egy iszlamista diktátor Erdogánnak történő benyalás végett, mert az orbán család cégei milliárdos török üzleteket kötnek. Miközben afrikai, orosz, kínai, ukrán bűnözők ezreinek adnak letelepedési engedélyt! Szerencsére a bíróságunk még független részei megakadályozták az itt élő Kurd nők halálba küldését. Nem hiszem el, hogy tétlenek és szótlanok maradtok tudni!
Knerten
2019. november 04. 16:33
Minden nap egy képet egy külhoni magyar családról! Vagy az már nem lenne elég ploglesszív a kis lelketeknek?
röviden
2019. november 04. 16:24
Tessenek randa kurd katonanőket mutogatni, de még jobb, ha ronda leszbikus katonanőket. Az talán elég progresszív, ha az ügyüket kevésbé segíti is.
IV. Fawkes
2019. november 04. 16:16
Nincs ilyen ország, hogy Rojava... Egyelőre..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!