Mibe kapaszkodhatnak a vállalkozások?

2020. május 07. 07:43

Nem egészen egy hónap alatt öt akciótervrészletet is bejelentett a kormány a gazdasági krízis orvoslására.

2020. május 07. 07:43
Csuhaj V. Imre
Világgazdaság

„A kis- és középvállalatok (kkv) képezik az országok jelentős részében a gazdaság gerincét – a koronavírus-járvány okozta recesszió éppen ezért fokozottan sújtja ezt a szektort, hiszen ide tartoznak azok, akik üzleti profiljuktól függően jó ideje megszorításokkal, leépítésekkel kénytelenek számolni. Az államok különböző segélyekkel, kedvezményekkel, mentőcsomagokkal igyekeznek megelőzni a cégbezárásokat, a munkahelyek megszűnését. Magyarországon sincs ez másképp, nem egészen egy hónap alatt öt akciótervrészletet is bejelentett a kormány a gazdasági krízis orvoslására. Kérdés, hogy ezek milyen módon képesek hozzájárulni a kkv-k túléléséhez.

A legelső releváns gazdasági kezdeményezések a március 18-ig megkötött hitelszerződésekkel kapcsolatos intézkedéseket ölelték fel. A KSH adatai szerint Magyarországon a teljes vállalati hitelállomány több mint fele a kkv-szektorhoz tartozik, az intézkedés révén (a leépítésekkel, csökkenő árbevétellel tarkított időszakban) számos hazai vállalkozás képezhet tartalékokat a tőke- és kamatfizetések elodázásával.

Az első körös intézkedések a koronavírus-járvány által legkritikusabban érintett szektorokat, vagyis a turizmust, a vendéglátást, a szórakoztatóipart, a sportot, a kulturális szolgáltatásokat és a személyszállítási ágazatokat mentesítették a járulékfizetési kötelezettségek alól június 30-ig.

Azoknak a cégeknek azonban, amelyek több tevékenységi körrel is rendelkeznek, nem automatikusan jár a támogatás, függetlenül attól, hogy az adott vállalat kritikus szektorbeli hányada mekkora, illetve hogy hány munkavállalót foglalkoztat. A többes profil eleve mozgásteret ad a nehézségek kezelésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. május 07. 11:45
Orbánisztánban a piaci vállalkozások kizárólag magukra számíthatnak.
tintapaca
2020. május 07. 11:35
Csuhaj Varjú! A mikro-kis- és középvállalkozásoknak nem hitel, hanem feltőkésítés kell. Amit helyettük vissza nem térítendő támogatásként a betelepült multinacionális nagyvállalatok kaptak meg. Ha lejár a kötelező időtartam és a kedvezmények, összecsomagolnak és továbbmennek. Ahogyan Pécsen is tették. A magyar gazdaság nemzetközi besorolás szerint külföldiek által tulajdonot gazdaság, mivel a külföldi tulajdon meghaladja az ötven százalékot. A megoldást jelentő Jeremie-programot a Bajnaiék odaadták a bankoknak a kamarák helyett. Igaz, Csuhaj Varjú, örökös vállakozásfejlesztő, mikrohiteles alapítványos?
aleb19
2020. május 07. 10:33
Mibe kapaszkodhatnak a vállalkozások? - partunkeskormanyunk altal importalt migrancsokban akik mar erkezesuk utan masnap kezdhetnek dolgozni is Csütörtöktől a mezőgazdasági vendégmunkások magyarországi belépését az országos rendőrfőkapitány engedélyezi
BőröndÖdön
2020. május 07. 08:21
Nagy humbuk az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!