Orbán olyan mélyre ásta az árkokat, hogy előbb-utóbb beleesik – kesereg a DW magyar főszerkesztője

2022. április 06. 14:33

Diseri Dóra szerint az ellenzék végre újra szakpolitikáról beszélt, Orbán elszigetelődött, Magyarországon pedig párhuzamos valóságok léteznek, ezért nyert a Fidesz.

2022. április 06. 14:33
null

Hosszú publicisztikában értetlenkedik a magyarországi országgyűlési választás eredménye kapcsán a Deutsche Welle német felületén a DW magyar kiadásának főszerkesztője, Diseri Dóra.

Diseri szerint eddig egyértelmű volt, hogy miért nyer a Fidesz: nem volt egységes ellenzék. Az idei választásra azonban összeállt a hat ellenzéki párt, és a szerző szerint minőségi politikát kezdtek folytatni:

– állítja Diseri.

A szerző úgy látja, hogy a Fidesznek jobban sikerült mobilizálnia a bizonytalan szavazókat, és még olyan körzeteket is elvitt, amikben eredetileg ellenzéki győzelemre lehetett számítani. Diseri szerint ennek az az oka, hogy Orbán Viktor kiváló háborús retorikát folytatott az elmúlt években, ahogy most is. A DW magyar főszerkesztője szerint az ukrajnai háború eredetileg kissé megzavarta a magyar kormányt, de a Fidesz gyorsan rendezte a sorait, és folytatták azzal az üzenettel, hogy amíg ők kormányoznak, addig nem lesz háború Magyarországon.

Diseri rögzíti, hogy Szijjártó Péter többször is megvádolta Ukrajnát azzal, hogy be akar avatkozni a magyarországi választásba.

– állítja a szerző, aki szerint nem is véletlen, hogy Orbán nem utazott el Kijevbe lengyel, cseh és szlovén kollégáival, hanem inkább Aleksandar Vučićcsal töltötte az időt, aki hasonlóan viszonyul Oroszországhoz, mint Orbán.

A Deutsche Welle magyar főszerkesztője szerint Orbán sokat kockáztatott ezért a győzelemért. Veszélybe sodorta a magyar–lengyel barátságot, adókedvezményekkel, tizenharmadik havi nyugdíjjal és hatósági árképzéssel igyekezett megfékezni a hatalmas inflációt. Diseri szerint ez nem maradhat így. „És Orbánnak ki kell törnie abból a diplomáciai elszigeteltségből, amibe belemanőverezte magát” – állítja a szerző, aki szerint rendbe kell hozni Magyarország pozícióját az Európai Unión belül.

Diseri Dóra szerint az ellenzék veresége megmutatta, hogy ennek a szövetségnek nincs létjogosultsága. A szerző szerint szimbolikus, hogy Márki-Zay Péter nem a szövetségesei, hanem a családja körében volt kénytelen beszédet mondani vasárnap este. „Így vagy úgy, de az ellenzék egyszerűen nem volt elég ellenzéki.

– állítja a Deutsche Welle magyar főszerkesztője. Szerinte mindebből csak a szélsőjobboldal profitált, hiszen eddig senki sem számolt azzal komolyabban, hogy a járványtagadók, oltásellenesek és homofóbok támogatta Mi Hazánk is bejut a parlamentbe.

A szerző szerint ez a választási eredmény is csak azt bizonyítja, hogy Magyarországon párhuzamos valóságok léteznek. „Az egyikben Orbán a béke követe, aki az ország jogaiért küzd és a nemzet megmentőjének számít, míg a másikban egy korrupt áruló, aki Putyinhoz húz és kivezeti Magyarországot az EU-ból” – összegez Diseri Dóra. Szerinte ennek véget kell érnie. „Orbán olyan mélyre ásta az árkokat, hogy valamikor maga is bele fog esni” – jósolja a szerző, aki szerint Orbánnak tudnia kell, hogy egyszer majd túl késő lesz neki.

Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. április 07. 07:12
"Orbán olyan mélyre ásta az árkokat, hogy előbb-utóbb beleesik" Ti már bele is estetek abba az árokba mucuska. (Most kellene gyorsan betemetni.)
-ásb-
2022. április 07. 04:11
Ok! Értem, tehát o1g az a szakpolitika!
kubota
2022. április 07. 00:17
Diseri Dóra szerint az ellenzék "minőségi politikát kezdett folytatni"??? Mire gondolt, a napelemes atomerőműre, a parizerre, vagy a jólnevelt politikusra jellemző O1G-zésre? És ez (igen, EZ) főszerkesztő??? A németeknél is igen alacsonyan van a léc. Vagy elég magasan, mert ezt a mélységet nagy kihívás elérni... mod: látom, ez másnak is szemet szúrt. 13 éve élek Németországban és egyre több itteni ismerősömnek mutatom meg, hogy a gugli fordító tud mindenféle nyelvű weblapot németre fordítani (igen, néhol olyan elmaradottak, hogy pár 40 év körüli ismerősömnek még email címe sincs). Szoktak a híreken (nem csak magyar) pislogni és közösen megállapítjuk, hogy a német állami apparátus "bort iszik, vizet prédikál"...
ujujuj
2022. április 06. 23:15
"Az idei választásra azonban összeállt a hat ellenzéki párt, és a szerző szerint minőségi politikát kezdtek folytatni" Könyörgöm, erre mi szükség van? Ha még a buzi krautokat próbálná ezzel etetni, azt érteném. De nekünk miért kell ezt előadni? Miért kell minőségi szakpolitikáról beszélnie, Amikor pontosan látjuk, hogy sem minőségi nem volt, sem szakpolitika. Ez a német közszolgálati színvonala. Ha ez volna a cél, amit az m1nek el kéne érnie, ahogy a lipcsik mondják, sürgősen el kellene kezdeni zülleszteni az m1-et.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!