Okos terroristák

2022. október 21. 08:38

A terroristák a gyengeségeinkből élnek.

2022. október 21. 08:38
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Szijjártó Péter szerint az ukrajnai háború és az élelmiszerválság tovább fokozta a terrorizmus ismételt megjelenését Európában, az instabil helyzeteket megpróbálják a maguk javára fordítani a merénylők. 

Való igaz, a terroristák a gyengeségeinkből élnek. Ezek sorában akad mindenféle, de a leglátványosabb gyengeségünk talán az, amikor mi magunk teremtünk lehetőséget, hogy eltüntessenek bennünket a föld színéről.

Annak idején, amikor az ideológiai terrorizmus szárba szökött a nyugati világban, leginkább a figyelemfelhívás, nem pedig a belső társadalmi természetrajzunk volt fontos számukra. 

Erzsébet királynét leszúrta Luigi Lucheni, William McKinley amerikai elnököt lelőtte Leon Czolgosz, de nem a fennálló társadalmi rend megváltoztatásáért, hanem azért, hogy ideológiai rögeszméit felmutassa a világnak. 

Más szóval: bár egyikük sem sejtette pontosan tettei következményeit, abban nem bízhattak, hogy a kihulló vér nyomán új világ születik. Amit áldozatuk társadalmi, politikai, egyéni hátországáról ismertek, leginkább csak elképzelték vagy olvasmányaikból, szervezeteik propagandaanyagából merítették.

Hogy ma ezerszer rosszabb a helyzet, leginkább saját magunknak köszönhetjük. Mi, modern európaiak a XXI. században ugyanis befogadjuk, kitanítjuk és kiképezzük az ellenünk forduló terroristákat.

Mondok is egy példát. Barátomat, Scott Taylor kanadai újságírót 2004-ben Irakban elrabolta az Anszar al-Iszlam, öt napig tartották fogva. Scott azt mondta, egyik kihallgatásán angolul kiválóan beszélő elrablói közölték vele, éppen a cikkeit olvasgatják, hogy megbizonyosodjanak arról, valójában mit gondol az iszlámról, mi a véleménye az iraki fegyveres ellenállásról. 

Scott Taylort tehát a saját anyanyelvén, az írásait böngészve hallgatták ki elrablói, mert tudták, mit keressenek, hol találnak információkat, hiszen pontosan ismernek bennünket. ”

Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Alekszandr Nyemenov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2022. október 21. 12:45
"A terroristák a gyengeségeinkből élnek. " Tehát a NER terrorista?
Vallasz Vilmos
2022. október 21. 11:07
A nyugat él elvtelenül, gerinc nélküli csúszó-mászóként. Egy, a nyugat által megszállt területen folytatott öldöklések miatt nyugaton robbantgató terroristának több a becsülete, mint a von der Liar-féléknek. Egyébként a terrorista szívesebben robbantaná fel a Fehér Házat vagy más fontos épületet, de ezek nyavalyás politikusok, akik eldöntik a más territóriumán végzendő gyilkolászást, mind extra jól vannak védve. Mi meg csak elvagyunk, más hibás politikája miatt vagy felrobbantanak bennünket vagy nem.
Galerida
2022. október 21. 10:12
Teljesen logikus, közepes értelmi szinten is érthető. Feltehetően az EU vezetői is tisztában vannak vele, de azt hiszik, hogy ők megússzák! Ha bekövetkezik a már szinte elkerülhetetlen változás, ők is úgy fognak járni, mint Kun Béla....remélhetően...
nemecsekerno_007
2022. október 21. 10:07
Nem is értem, hogy nem lehet ezt felfogni?! A muzulmán országoknak olyan a terrorizmus mint a Mozart-csoport vagy az NGO-k, a befolyásolás eszközei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!