Bombafenyegetés egy betiltott török kampányrendezvény után Németországban

2017. március 03. 11:23

Egy baden-württembergi kisvárosban, Gaggenauban bombariadóra ébredt a városháza. A fenyegetést azzal hozták kapcsolatba, hogy a város önkormányzata megtiltott egy rendezvényt, amelyen Bekir Bozdağ, Törökország igazságügyi minisztere kampányolt volna az elnöki rendszer bevezetése mellett. Bozdağ válaszul lemondta német kollégájával való találkozóját.

2017. március 03. 11:23

Mióta letartóztatták a Welt újságíróját, Deniz Yücelt Törökországban, nagy a diplomáciai zavar Berlin és Ankara között. Nemrég elkezdődött Erdogan kampánya az elnöki rendszer bevezetését szolgáló török alkotmányos reform mellett. A török politikusok a németországi törökök körében is kampányolnak, vagyis kampányolnának.

A baden-württembergi Gaggenau városa nem fogadta a török igazságügyi minisztert, Bekir Bozdağot. Biztonsági okokra hivatkozva a város polgármestere, Michael Pfeiffer lemondta a tervezett kampányrendezvényt. Bozdağ erre úgy reagált, hogy elhalasztotta a találkozót német kollégájával, Heiko Maas-szal. A találkozó célja a Deniz Yücel-ügy megtárgyalása lett volna, de Bozdağ a gaggenaui fellépésének lemondása után antidemokratikusnak nevezte Németországot, és a találkozó helyett visszautazott Törökoszágba. Azt is kifejtette, hogy bezzeg Törökországban nem korlátozzák a gyülekezési szabadságot, miközben valójában tavaly július, a puccskísérlet óta rendkívüli állapot van Törökországban.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint „Németország tanuljon meg viselkedni”, és ne nehezítse Erdogan dolgát, ha rendezni szeretné a német-török viszonyokat. 

Egy nappal a gaggenaui incidens után bombafenyegetésről ír a német Frankfurter Allgemeine Zeitung. A péntek reggeli bombariadó után kiürítették a városházát, a vizsgálatok egyenlőre folynak. Az ismeretlen betelefonáló a fenyegetést a lemondott Bozdağ-fellépéssel indokolta.

Sigmar Gabriel külügyminiszter azt mondta: ha török politikusok Németországba utaznak, akkor nem csak a saját belügyeikben kellene kampányolniuk, de megbeszéléseket kellene folytatniuk német miniszterekkel is.

Gaggeneu pozitív példa lehet más városoknak is – fejtette ki véleményét a CDU-s Bundestag-képviselő, Wolfgang Bosbach a Neue Osnabrücker Zeitungnak. Németország ne legyen színtere a török politikai kampányoknak, sem pedig az ottani konfliktusoknak – nyilatkozta Bosbach.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2017. március 04. 09:03
Ez úgy hangzik, hogy ha egy magyar miniszter a Csallóközbe vagy Székelyföldre megy, hajtson előbb fejet Pozsonyban, Bukarestben. Kiváncsi vagyok, mikor fújják le a Tusnádfürdői Orbán kampányt.
Marula
2017. március 03. 16:33
Kinek van szüksége kire? Az erőszakos törököknek a germánokra, vagy fordítva?
választópolgár
2017. március 03. 12:13
Milyen szépen is a multikultúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!